Usul Ta’awun Siyasi PAS-UMNO Diluluskan

KUANTAN – Dewan Ulama PAS sebulat suara meluluskan usul berkaitan ta’awun siyasi (kerjasama politik) dengan UMNO dan parti lain pada Muktamar Tahunan ke-58 di Wisma Belia di sini hari ini.

Usul itu dibentangkan oleh Ketua Penerangan Dewan Ulama, Mohd Asri Mat Daud dan diterima semua perwakilan sayap PAS berkenaan.

Mohd Asri berkata, terdapat keperluan mendesak untuk melebarkan pendekatan ta’awun siyasi dalam politik semasa sebagai asas membina penyatuan ummah dalam sesebuah masyarakat dan negara.

Justeru katanya, satu garis panduan dan pekeliling perlu digariskan bagi membolehkan semua ahli mengikutinya.

“PAS telah bekerjasama dengan banyak parti politik dan yang terbaharu dengan UMNO.. jadi ia perlu dilaksanakan dengan mengikut mekanisme yang digariskan.

“Justeru, saya cadangkan kepada kepimpinan PAS Pusat supaya mengeluarkan garis panduan dan pekeliling agar semua dapat mematuhinya dengan baik,” katanya ketika mencadangkan usul berhubung taawun siyasi yang dikemukakan Ahli Jawatankuasa Kerja Dewan Ulama PAS.

Beliau berkata, ta’awun siyasi perlu menjadi rujukan penting dalam strategi dan pendekatan semasa PAS terutama dalam usaha meluaskan dakwah serta menegakkan tuntutan syariah dalam usaha menyatupadukan ummah.

Dalam pada itu, Mohd Asri berkata, PAS boleh menerima semua parti sekiranya mereka boleh menerima Islam.

“Kalau mereka boleh menerima Islam, kita mengalu-alukan jalinan kerjasama itu,” katanya. – Sinar Harian

Loading...