Trump Tandatangani Perjanjian Halang Perang Dagangan AS-China

WASHINGTON – Amerika Syarikat dan China semakin menghampiri untuk menandatangani perjanjian perdagangan yang menghalang pelaksanaan satu lagi pusingan tarif, dijangka bermula pada hari Ahad.

Perjanjian itu boleh diumumkan paling cepat pada hari Jumaat, selepas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump dilaporkan  menandatangani terma perjanjian itu.

AS telah bersetuju untuk menghapuskan beberapa tarif sebagai sebahagian daripada perjanjian itu.

Sebagai pertukaran, China akan meningkatkan pembelian barangan ladang AS.

Banyak isu yang lebih sukar masih perlu ditangani, tetapi kemajuan itu mendorong lonjakan dalam pasaran saham AS kepada rekod tertinggi.

“Ia adalah permulaan yang baik,” kata Ketua Perhubungan Antarabangsa Dewan Perdagangan, Myron Brilliany selepas mesyuarat dengan White House.

Kesepakatan itu akan memberikan kemenangan kepada Trump, yang berada di bawah tekanan politik.

Dalam tweet beliau pada hari Khamis, Trump berkata, AS dan China “sudah’ menghampiri dengan perjanjian.

“Mereka mahu dan kami juga!” katanya.

Trus sebelumnya telah runtuh dan tanpa pengumuman formal atau pembentangan perjanjian bertulis, ramai yang tetap waspada. Petunjuk kemajuan pada hari Khamis masih menghantar indeks saham AS utama sekitar 1%.

Perjanjian sebelum ini gagal dan tanpa pengumuman rasmi atau pembentangan perjanjian bertulis, menyebabkan ramai pihak waspada.

Petunjuk kemajuan dalam perjanjian itu mendorong indeks saham AS utama meningkat sekitar 1%.

AS dilaporkan membuat tawaran untuk menurunkan kadar tarif sekitar AS$ 350 bilion barangan Cina, beberapa darinya telah naik setinggi 25%.

Walau bagaimanapun, perjanjian itu tidak dijangka menangani banyak isu lebih sukar yang mencetuskan pertikaian seperti subsidi China untuk industri tertentu. – Agensi 

Loading...