Tan Sri Napsiah Omar Meninggal Dunia

SEREMBAN – Pengerusi Tetap Wanita UMNO, Tan Sri Napsiah Omar meninggal dunia pada 6.10 petang tadi akibat barah hati.

Beliau berusia 74 tahun.

Semasa mengesahkan perkara itu, saudara terdekat beliau, Datuk Yahya Hamid berkata allahyarham meninggal dunia di rumah anak lelakinya di Ampang Jaya dekat Kuala Lumpur.

“Jenazah masih berada di Ampang Jaya dan dijangka dibawa pulang ke Kuala Pilah malam ini,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Beliau memberitahu bahawa jenazah allahyarham akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Jalan Melang, Kuala Pilah sebelum solat Zohor esok.

Allahyarham meninggalkan empat orang anak iaitu seorang lelaki dan tiga perempuan.

Napsiah pernah menjadi Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada 1982, Menteri Perusahaan Awam (1987), Menteri Perpaduan Negara dan Pembangunan Sosial (1990) serta Anggota Majlis Eksekutif Negeri Sembilan (1995-1999).

Beliau menyertai UMNO cawangan Kuala Pilah pada 1972 sebelum menjadi Anggota Parlimen Kuala Pilah selama tiga penggal sejak 1982.

Beliau kemudian menjadi Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pilah selama penggal selepas menewaskan Ruslan Kassim daripada PKR dengan majoriti 2,818 undi pada Pilihan Raya Umum ke-10 pada 1999. – BERNAMA

Loading...