Tak Perlu Babitkan PM Najib, Guan Eng….

LIM GUAN ENG baru-baru ini menunjukkan gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sedang menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) untuk projek terowong dasar laut Pulau Pinang pada April 2011 dengan Perdana Menteri China, Wen JiaBao.

Pada penyokong Pakatan Harapan, seolah-olah foto ini adalah bukti konkrit untuk membebaskan sepenuhnya isu kontroversi projek terowong dasar laut Pulau Pinang daripada sebarang tuduhan rasuah dan penipuan.

Gambar itu diambil sebelum RFP telah dipanggil, sebelum CRCC disalahertikan sebagai pemegang saham, sebelum BUCG juga meninggalkan projek tersebut, sebelum kos laporan RM305 juta ditentukan dan telah dibayar, sebelum laporan tersebut masih belum selesai selepas 5 tahun, sebelum mana-mana pembinaan jalan bermula, sebelum projek GDV RM800 juta diluluskan dalam masa 8 hari, sebelum perjanjian konsesi tol 30 tahun paling besar di dunia ditandatangani, sebelum tanah bernilai RM3 bilion telah dijual atau sebelum Projek GDV bernilai RM15 bilion dilancarkan oleh SPV Terowong Pulau Pinang.

Najib berada di sana untuk menyantuni kehadiran Perdana Menteri China. Ia hanya protokol.

Sejak awal lagi keseluruhan projek itu diberikan, dilaksanakan, dan diuruskan sendiri oleh kerajaan negeri DAP Pulau Pinang dengan kerajaan Persekutuan pula langsung tidak memainkan peranan dalamnya.

Sekarang, kerana Guan Eng suka menunjukkan gambar mungkin dia juga harus melihat kedua-dua gambar ini?

Foto pertama bertarikh Ogos 2015, di mana beliau menyaksikan pelancaran projek hartanah mewah GDV bernilai RM15 bilion oleh SPV terowong di tanah rizab negeri untuk diberikan sebagai pembayaran kepada SPV.

Foto kedua bertarikh Januari 2016 di mana Guan Eng menyaksikan pra-penjualan hak negeri oleh SPV Terowong Pulau Pinang bernilai RM2.83 bilion kepada syarikat tersenarai.

Bagaimanakah kerajaan negeri boleh terlibat dalam kedua-dua penandatanganan?

Mungkin dia harus menjelaskan mengapa dia berada di sana untuk projek hartanah mewah bernilai RM15 bilion dan bukannya memastikan projek terowong dan 3 jalan raya diteruskan mengikut jadual? –MYNEWSHUB.CC/Eric See-To