Syamsul Debat Nafi Politik Jejas Reputasi Penceramah

TANGGAPAN bahawa arena politik hanya membunuh kerjaya sebagai penceramah dinafikan oleh penceramah motivasi Syamsul Amri Ismail yang lebih dikenali Syamsul Debat.

Syamsul Debat menjelaskan walaupun beliau menceburi bidang politik, ini tidak bermakna peranannya sebagai pendakwah terhenti, malah beliau sering mendapat jemputan memberi ceramah.

“Biarpun pilihan raya sudah berakhir, ia tidak menjejaskan karier saya. Perjalanan politik tidak pernah mengganggu kehidupan seharian saya.

“Alhamdulillah… kehidupan saya seperti biasa dan jemputan menyampaikan ceramah masih ada. Semua rezeki yang datang adalah daripada Allah SWT,” katanya pada Harian Metro.

Beliau berkata demikian pada Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan di Kampung Tanjung, Rantau, Seremban, hari ini.

Tambahnya lagi, jadualnya agak padat pasca Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) sepertimana sebelumnya.

Beliau yang juga Calon Barisan Nasional (BN) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sikamat menerima keputusan dengan hati terbuka biar pun tewas kepada Menteri Besar, Aminuddin Harun.

Sehingga kini, beliau masih membantu rakan seperjuangan dalam UMNO demi memartabatkan nasib orang Melayu dan umat Islam.

“Walaupun saya meletakkan jawatan sebagai Ketua Penerangan Pemuda UMNO Bahagian Seremban, saya masih sayangkan parti ini,” katanya.

Selain berceramah motivasi, beliau juga bertugas mengendalikan urusan membawa Jemaah menunaikan umrah dan program pelancongan.  MYNEWSHUB.CC/MIZE

*Video sekadar hiasan…