Sivarraajh Layak Hadir Sidang Dewan Rakyat – Ariff

KUALA LUMPUR – Datuk C Sivarraajh kekal sebagai Ahli Parlimen Cameron Highlands dan dibenarkan menghadiri sidang Dewan Rakyat sehingga proses…

KUALA LUMPUR – Datuk C Sivarraajh kekal sebagai Ahli Parlimen Cameron Highlands dan dibenarkan menghadiri sidang Dewan Rakyat sehingga proses rayuan di mahkamah selesai.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof, membuat keputusan itu berdasarkan tempoh rayuan 14 hari dibenarkan untuk Sivarraajh mencabar keputusan Mahkamah Pilihan Raya yang membatalkan kemenangannya pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu atas dakwaan wujud amalan rasuah.

“Selepas keputusan dibuat Hakim pilihan raya di bawah Subseksyen 36(1) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Akta 5), Mahkamah Pilihan Raya mempunyai tempoh 14 hari untuk membuat perakuan (kekosongan kerusi) kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Sekiranya Yang Berhormat Cameron Highlands menggunakan haknya untuk membuat rayuan ke Mahkamah Persekutuan di bawah Seksyen 36A Akta 5, pengeluaran perakuan itu akan ditangguhkan sehingga proses rayuan selesai,” katanya ketika membacakan petua itu selepas sesi soal jawab di Dewan Rakyat, hari ini.

Rabu lalu, wakil Barisan Nasional (BN) daripada MIC itu diarah keluar Dewan bagi mendapatkan pengesahan sama ada beliau diberi penangguhan, susulan keputusan mahkamah membatalkan kemenangannya.

Mohamad Ariff berkata, SPR tidak akan mengisytiharkan kekosongan kerusi Parlimen berkenaan selagi belum menerima perakuan daripada Mahkamah Persekutuan.

“Yang Berhormat Cameron Highlands layak menghadiri sidang Dewan Rakyat kerana perkara ini bukan kekosongan luar jangka yang memberi kuasa kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat untuk memaklumkan kepada SPR.

“Sebaliknya, ia adalah kekosongan yang disebabkan perintah Mahkamah Pilihan Raya.

“Keperluan Hakim Mahkamah Pilihan Raya memperakukan keputusan kepada SPR dalam masa 14 hari adalah kehendak mandatori sebelum keputusan itu dianggap sebagai muktamad.

“Maka sehingga proses rayuan selesai, Yang Berhormat Cameron Highlands masih dianggap sebagai seorang Ahli Parlimen,” katanya.

Sejurus keputusan itu, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (BN UMNO-Bagan Datuk) bangun dan mengucapkan tahniah kepada Mohamad Ariff atas langkah profesional yang dibuatnya.

“Ini satu keadilan yang mana Ahli Parlimen pembangkang menyatakan tempoh 14 hari adalah tempoh yang kami tekankan.

“Dalam perkara ini mengakulah pihak sana (kerajaan), kemenangan ini adalah kemenangan rakyat keseluruhannya,” katanya.

Mohamad Ariff kemudian menegaskan, keputusan itu adalah kemenangan dari segi undang-undang.

Pada 30 November lalu, Mahkamah Pilihan Raya mengisytiharkan keputusan kerusi Parlimen Cameron Highlands pada PRU-14 yang dimenangi BN sebagai terbatal dan tidak sah selepas didapati wujud amalan rasuah yang diketahui dan mendapat keizinan Sivarraajh. – BH Online

Loading...