Siti Endon Trauma Tinggal Di Bilik Sewa

KUANTAN – Hampir setiap hari dia menolak troli berisi barangan jualan iaitu patung permainan kanak-kanak Tom Cat sambil ditemani empat kucing kesayangannya di sekitar pantai Teluk Chempedak, di sini.

Bermula jam 8 pagi, wanita separuh abad itu duduk di satu sudut di kawasan pelancongan itu sambil mengharapkan ada pengunjung berminat membeli barang jualannya.

Apabila hari lewat malam dan tiada lagi pengunjung di kawasan itu, barulah dia mencari tempat berehat sambil melelapkan mata dan kebiasaannya surau atau kaki lima restoran segera berdekatan menjadi pilihan.

Begitulah rutin harian wanita berasal dari Kemaman, Terengganu, Siti Endon Ismail, 55, yang hidup sebatang kara dan gelandangan sejak beberapa tahun lalu.

Siti Endon mendakwa sebelum ini pernah tinggal di bilik sewa di sebuah bangunan rumah kedai di Jalan Beserah, di sini, namun kejadian bilik hampir dipecah masuk pencuri menyebabkannya trauma untuk terus tinggal di situ.

“Selain Teluk Chempedak, kadangkala saya berniaga di sekitar Taman Kerang dan Esplanade Benteng, namun lebih gemar berada di pantai ini kerana ramai orang,” katanya.

Katanya, dia pernah berkahwin dan mempunyai empat anak namun mereka terputus hubungan selepas bercerai 10 tahun lalu, malah berpindah ke negeri ini selepas kematian abangnya beberapa tahun lalu.

“Hasil jualan tidak seberapa namun ada pengunjung baik hati bersedekah kepada saya atau memberikan kucing makan terutama pelancong asing.

“Saya menerima bantuan daripada Pusat Urusan Zakat Terengganu (MAIDAM) RM300 dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM150 sebulan,” katanya.

Menurutnya, dia sangat mencintai kucing sejak kecil, sekali gus mendorongnya mengutip kucing jalanan untuk dipelihara malah membawa haiwan manja itu bersama ke mana saja.

“Kucing ini menjadi peneman dan penghibur saya, malah orang ramai gemar bermain dengannya ketika saya berniaga terutama kanak-kanak dan peminat kucing,” katanya. – myMetro Online