Sambut Hari Lahir Ke-101 Di Tanah Suci

MAKKAH – Jauh di luar kotak imaginasi Abdul Gapak Mahmud dijemput menjadi duyufurrahman atau tetamu Allah pada usia menginjak 101 tahun, apatah lagi hari lahirnya disambut Muassasah Asia Tenggara dalam satu majlis di Abraj Janadriyah di sini, hari ini.

Abdul Gapak, bekas nelayan dari Kudat, Sabah, menunaikan haji tahun ini bersama isterinya, Siti Maimun Hassan, 60, ceria meraikan sambutan itu.

Malah, ketika ditemubual pemberita, dia sempat berseloroh mengenai kasih sayang isterinya yang setia membawa ke Tanah Suci.

“Saya syukur dapat datang ke Makkah. Terima kasih sewaktu datang sini terima penghormatan (dalam majlis itu) kepada saya, amat gembira. Alhamdulillah, dihormati begini ketika mengerjakan haji tahun ini.

“Saya gembira di sini, tiada susah-susah, susah bagaimanapun saya terima dengan reda. Dengan biniku ini suka hati datang sini, saya pun hairan umur sudah 101 tahun kenapa biniku lebih muda ini sangat rapat pada suaminya di sini,” katanya disambut dengan ketawa kecil Siti Maimun.

Turut hadir pada majlis itu, Ketua Muassasah Asia Tenggara, Mohamad Amin Hassan Andaqiri dan Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman.

Tahun ini, seramai 30,200 jemaah Malaysia akan melaksanakan ibadat haji dengan lebih 13,000 orang telah tiba di sini dan Madinah, dibantu 640 petugas Lembaga Tabung Haji (TH).

Muassasah Asia Tenggara adalah pihak dilantik kerajaan Arab Saudi untuk menguruskan segala penyediaan kemudahan jemaah haji dari negara Asia Tenggara, termasuk penginapan dan pengangkutan.

Abdul Gapak yang genap berusia 101 tahun pada 3 Julai lalu, menjaga pemakanan dengan tidak memakan makanan bergoreng dan bahan mengandungi kimia, selain sentiasa berdoa kepada Allah.

“Apa sahaja nama sayur saya tidak makan. Tidak ada apa doa tertentu, setiap kali sembahyang minta Allah supaya saya sihat, panjang umur bersyukur dapat panjang umur,” katanya yang mempunyai enam anak dan tiba bersama isterinya di sini, Sabtu lalu.

Siti Maimun yang berketurunan Bajau seperti suaminya, berkata mereka berdua tidak berasa risau, malah senang hati mengerjakan haji di Tanah Suci walaupun pada usia emas kerana berserah sepenuhnya kepada Allah untuk menentukan segala-galanya.

“Hidup mati, ajal kita di tangan Allah, jadi saya juga sering bagi tahu kepada keluarga di kampung jangan risau dengan kami di sini. Amat senang diraikan begini dan anak-anak dapat melihat di kampung nanti,” katanya yang juga isteri kedua Abdul Gapak manakala isteri pertama sudah meninggal dunia.

Sementara itu, Mohamad Amin berkata, pihaknya meraikan hari lahir Abdul Gapak kerana melihat jemaah haji di sini sebagai keluarga besar dan lebih daripada hubungan jemaah haji semata-mata.

“Rukun haji bukan hanya ibadat (semata-mata), masuk juga semangat muassasah Asia Tenggara membantu jemaah kita senang hati berkhidmat untuk jemaah haji, kita lihat Abdul Gapak seperti bapa. Kita doa kepada Allah jemaah haji Malaysia dapat haji mabrur,” katanya.

Beliau yang mampu berbahasa Malaysia berkata, Abdul Gapak adalah jemaah haji tertua Asia Tenggara yang ada di Tanah Suci ketika ini manakala seorang jemaah haji dari Indonesia berusia 130 tahun dijadualkan tiba tidak lama lagi.

Loading...