Ramai ‘Kawan Ali’ Tak Ambil Iktibar, Berani Hina Sultan

Gara-gara ayat kurang ajar menghina sultan di Facebook, seorang pemuda ditahan polis 8 September lalu.

Ayat melampau dikeluarkan oleh Ali Abd Jalil berbunyi:

sokongdap

‘Gua sokong DAP. Ramai anak muda dan mahasiswa suka cara DAP dan Pakatan Rakyat. DAP tak mau hudud itu boleh dipujuk tapi DAP tak rasuah, sebat duit rakyat, rompak kekayaan Malaysia, buli rakyat dan hak Sabah Sarawak. Kami mahasiswa dan anak muda bangga dengan DAP. Kami nak UMNO dan sultan semua dihapuskan. Negara ni bukan untuk UMNO dan sultan rasa KEPALA BAPAK DEPA punya. Kami berani mati..’

Nampaknya Ali lupa sejarah kemerdekaan Malaysia sampai sanggup mengagungkan bangsa lain yang turut menumpang kemerdekaan diusahakan UMNO untuk negara ini satu masa lalu.

Kalau pun tidak mahu menyokong UMNO hari ini, Ali melampaui batas apabila mengikut perangai suka mencarut parti bangsa lain yang diagungkannya apabila menghina sultan sampai menggunakan perkataan kesat.

Malangnya, terdapat ramai lagi ‘Ali’ di luar sana. Mereka boleh ditemui di laman Facebook We are all Ali Abd Jalil yang kononnya dibuat untuk mendapatkan keadilan buat penghina sultan ini.

Diharapkan pihak berkuasa dapat memantau laman ini kerana tinjauan kami mendapati terdapat beberapa tindakan menghina sultan masih dilakukan sekali gus memberi bayangan bahawa puak ini memperlekehkan undang-undang.

sokong dap

Kalau bahasa pun dah begini, dapatlah diteka apa jadi dengan akhlak dan minda anak muda Melayu kita jika mereka terjebak dengan perjuangan parti tertentu ni kan.

– REM RAMZI/MYNEWSHUB.CC

Loading...