Rafizi Jangan Main ‘Tembak Rambang’

KANGAR – Tindakan Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli yang terlalu agresif menyerang pesaingnya dalam pemilihan PKR kali ini dengan pelbagai tuduhan berat, dilihat boleh merosakkan keharmonian dan menjejaskan imej parti.

Sebaliknya tegas Pengerusi PKR negeri, Mohammad Faisol Abd. Rahman, Rafizi perlu tampil mengemukakan bukti sebelum melemparkan sebarang tuduhan termasuk mengenai dakwaan terbaharunya bahawa wujud masalah politik wang dalam pemilihan kali ini.

Katanya, tindakan melulu calon Timbalan Presiden PKR itu hanya boleh mengeruhkan lagi keadaan sedangkan perkara yang dibangkitkan Rafizi itu masih belum terbukti kebenarannya.

“Sepanjang tempoh pemilihan PKR ini dijalankan, hanya Rafizi begitu bersemangat menggunakan media sebagai medium untuk menjatuhkan pesaingnya.

“Jika betul pun masalah itu (politik wang ) berlaku, sepatutnya dia (Rafizi) mengadu perkara ini kepada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) bukannya dicanangkan kepada umum melalui media. Malah sehingga semalam, difahamkan JPP masih tidak menerima satu pun aduan mengenai dakwaannya itu,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Semalam Rafizi mendakwa, ahli PKR ditawarkan wang tunai RM100 bagi setiap undi untuk calon tertentu dalam pemilihan parti itu yang sedang berlangsung.

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu dilaporkan berkata, perbuatan tersebut didakwa berlaku dalam pemilihan yang telah diadakan di enam negeri sejak 20 September lalu.

Mengulas lanjut, Mohammad Faisol berkata, apa yang dilakukan Rafizi itu dilihat bertentangan dengan peringatan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini yang tidak mahu berlakunya perpecahan disebabkan pemilihan parti.

“Tuduh menuduh ini benda tidak elok. Sepatutnya sepanjang proses pemilihan ini, kongsikan kebaikkan dan kelebihan calon bukannya mendedahkan mengenai keburukan. Hendak buat andaian perlu sediakan bukti, jangan main tembak rambang sahaja,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau percaya dan yakin, ahli-ahli PKR di negeri ini akan memberikan sokongan kepada Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bagi mengekalkan jawatannya sebagai Timbalan Presiden.

“Hasil kajian kami di lapangan, kedudukan Mohamed Azmin di Perlis amat kukuh,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Loading...