PRU14: Pak Wan Percepat Kayuhan Demi Mengundi

KOTA BHARU – Tindakan nekad pengayuh basikal warga emas, Wan Hashim Wan Mahmood, 73, mempercepatkan kayuhan basikalnya menjelajah selatan Thailand, Semenanjung Malaysia dan Singapura berbaloi apabila sempat mengundi pada pilihan raya ke-14 (PRU14) hari ini.

Mengikut perancangan asal, Wan Hashim dijadual menamatkan penjelajahan berbasikal kali ketujuh itu dengan jarak 2,800 kilometer pada 11 Mei ini selepas memulakan kayuhan solo 7 April lepas.

“Namun demi memastikan dapat mengundi saya memendekkan waktu rehat di beberapa transit dan berjaya sampai tepat pada hari penting ini. Memang ia agak memenatkan tetapi bagi saya ia sungguh berbaloi,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas mengundi di Maktab Sultan Ismail di sini bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bunut Payong dan Parlimen Kota Bharu sebaik tiba pukul 1 tengah hari.

Beliau yang kelihatan cergas dan bersemangat itu terus ke pusat pengundian sebelum pulang ke pangkuan keluarganya di Kampung Telipot yang terletak berdekatan.

Beliau, yang masih lengkap berpakaian sukan, hadir berbasikal ke pusat pengundian berkenaan kelihatan gembira dan lega selepas tanggugjawab mengundi dilaksanakan.

Kayuhan solo itu sekali gus memberi peluang kepada warga emas ini menambah satu lagi koleksi kejayaannya apabila bakal menerima pengiktirafan kali keempat oleh Malaysia Book of Records (MBOR) sebagai Pengayuh Basikal Tertua Mengelilingi Semenanjung Malaysia.

Wan Hashim berkata kembaranya kali ini agak mencabar berikutan cuaca yang sangat panas selain cabaran mendaki tiga kawasan tinggi iaitu Bukit Broga, Selangor; Bukit Fraser, Pahang dan Gunung Jerai, Kedah.

“Alhamdulillah saya berjaya menempuh semua cabaran dengan stamina yang dimiliki hasil latihan berbasikal yang menjadi amalan setiap hari sebelum melakukan penjelajahan,” katanya. – BERNAMA

Loading...