Proton Pinjam RM1.88 Bilion Dari China Construction Bank

KUALA LUMPUR – Pengeluar kereta nasional Proton memperoleh kemudahan perbankan bernilai RM1.88 bilion dari China Construction Bank untuk membiayai pengembangannya di rantau ini.

Pinjaman itu diperuntukkan bagi rancangan pertumbuhan Proton untuk menjadi jenama automotif nombor 1 di Malaysia dan nombor 3 di Asean menjelang 2027, kata syarikat itu dalam satu kenyataan malam tadi.

“Pengembangan ke pasaran asing adalah kritikal untuk pertumbuhan jualan sambil mendapatkan pembiayaan bagi membolehkan syarikat itu melabur dalam banyak projek yang diperlukan untuk menjadikan Proton menjadi jenama automotif yang benar-benar global,” kata Pengerusi Proton, Syed Faisal Albar dalam kenyataan itu.

Ogos tahun lalu, Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd., yang memiliki 49.9% pegangan Proton, bersetuju untuk memperluaskan perkongsiannya dengan pembuat kereta untuk menaik taraf rangkaian kereta dan membantu mengembangkan kemunculan Proton di China dan pasaran antarabangsa yang lain.

Proton berkata ia juga menukar dokumen dengan Alhaj Automobile Pakistan di Beijing, di mana Perdana Menteri, Dr. Mahathir Mohamad menghadiri Forum 1 Jalur 1 Jalan.

Proton menandatangani perjanjian pelesenan dan bantuan teknikal dengan Alhaj untuk membina kilang pembuatan di Karachi dengan pelaburan awal sebanyak AS$30 juta (RM124 juta) untuk memasang dan mengedarkan kereta Proton untuk pasaran Pakistan.

Loading...