Presiden Korea Selatan Diberi Sambutan Negara

KUALA LUMPUR – Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in yang kini dalam lawatan negara tiga hari ke Malaysia diberi sambutan negara di Dataran Parlimen di sini hari ini.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar berkenan menyambut ketibaan Jae-in dan pasangannya Kim Jung-sook pada pukul 10.06 pagi.

Turut hadir Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad; isterinya, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd Ali; Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail serta menteri-menteri Kabinet.

Sambutan dimulakan dengan persembahan lagu kebangsaan kedua-dua negara oleh Pancaragam Pusat Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berkekuatan seramai seorang pegawai dan 44 anggota lain-lain pangkat diketuai Lt. Mohd Shamram Ramli disusuli dengan tembakan meriam sebanyak 21 das.

Jae-in kemudian memeriksa kawalan kehormat terdiri daripada enam pegawai dan 103 anggota lain-lain pangkat daripada Batalion RAMD berpangkalan di Kem Perdana Sungai Besi yang diketuai Mejar Mohd Izham bin Ahmad Rashidi.

Loading...