Penyokong PH Guna WhatsApp Gesa Netizen Tekan Wakil Rakyat

PETALING JAYA – Penyokong Pakatan Harapan hari ini mula melancarkan kempen terdesak yang menggesa orang ramai menghubungi ahli Parlimen mereka selepas Muhyiddin Yassin dilihat semakin jelas memperolehi majoriti untuk membentuk kerajaan.

“Ayuh rakyat Malaysia, ramai-ramai panggil ahli Parlimen masing-masing dan mendesak mereka supaya jangan mengkhianati pengundi,” katanya dalam satu kenyataan yang mula disebarkan dalam kumpulan WhatsApp.

Sebanyak 51 nombor telefon peribadi milik pemimpin dari Warisan, PPBM, bekas pemimpin PKR yang bertindak keluar parti dan mereka dipercayai mengambil pendirian atas pagar mula disebarkan kepada umum.

Antara nombor telefon yang tersebar ialah Ahli Parlimen Gombak Azmin Ali; Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin; Ahli Parlimen Jerlun Mukhriz Mahathir; Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Abdul Rahman; Ahli Parlimen Semporna Shafie Apdal.

Kemelut politik negara yang kian meruncing selepas Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai perdana menteri dan keputusan PPBM memutuskan untuk keluar dari Pakatan Harapan dijangka akan berakhir dalam masa terdekat.

Ia susulan 36 ahli Parlimen PPBM mencalonkan presiden mereka untuk jawatan tertinggi dalam pentadbiran Putrajaya, selepas satu mesyuarat diadakan di Istana Negara membabitkan Majlis Raja-Raja Melayu yang mengumumkan akan bertemu pemimpin politik sebelum membuat keputusan.

Mesyuarat hari ini juga dihadiri oleh 10 ahli PPBM baru, kumpulan ahli Parlimen PKR yang keluar dari parti itu selepas pemecatan timbalan presidennya, Mohamed Azmin Ali.

Kira-kira 1 jam kemudian, PAS dan UMNO mengesahkan semua 57 ahli Parlimen mereka menyokong Muhyiddin. Setiausaha Agung Annuar Musa dan Takiyuddin Hassan mengesahkan sokongan itu dalam kenyataan ringkas.

MCA juga menyatakan sokongan terhadap Muhyiddin. – FMT