Peniaga Air Tebu Berdepan Hukuman Penjara 1,830 Tahun

KLANG – “Boleh saya tanya, kenapa pertuduhan saya terlalu banyak?”

Demikian kata seorang lelaki yang mencelah ketika pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Dia yang juga peniaga air tebu itu dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas 55 pertuduhan melakukan sumbang mahram terhadap anak perempuan kandung dan sembilan pertuduhan merogol rakan anaknya berusia 14 tahun sejak April 2019.

Tertuduh, yang juga bapa kepada tujuh anak termasuk dua anak tiri itu bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan selepas dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Datin M Kunasundary.

Mengikut pertuduhan pertama hingga 55, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376B (1) Kanun Keseksaan pada April 2019 sehingga Januari 2021 bertempat di rumahnya di Klang didakwa melakukan sumbang mahram dengan persetubuhan dengan anak kandungnya. 

Jika didapati bersalah, tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara minimum 10 tahun dan maksimum 30 tahun dan sebat.

Bagi pertuduhan merogol rakan anaknya, tertuduh berdepan sembilan pertuduhan merogol kanak-kanak 14 tahun itu pada Ogos 2020 hingga Januari 2021 di rumahnya di Klang.

Dia didakwa mengikut Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nurul Qistini Qamarul Abrar dan tertuduh diwakili peguam Khairul Naim Rafidi.

Terdahulu, peguam mewakili tertuduh memohon mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin dengan syarat yang ketat.

Bagaimanapun, pihak pendakwaan membantah sebarang jaminan dikenakan terhadap tertuduh kerana kesalahan seksual dan serius dilakukan tertuduh.

Hakim Kunasundary kemudian menetapkan tiada jaminan dikenakan terhadap tertuduh dan 24 Mac sebagai tarikh sebutan semula kes.

Berdasarkan semua pertuduhan yang dibacakan, tertuduh bakal berdepan hukuman 1,830 tahun penjara jika disabitkan kesalahan. – myMetro Online