Pembantu Tadbir DBKL Didakwa Terima Rasuah Rumah Urut

SHAH ALAM – Tindakan seorang pembantu tadbir Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerima rasuah berjumlah RM1,500 daripada pengusaha sebuah rumah urut, Mei tahun lalu mengundang padah selepas didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini.

Tertuduh, Qairul Redza Mohd. Hadzri, 35, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Rozilah Salleh.

Mengikut kertas pertuduhan, dia didakwa secara rasuah memperoleh satu suapan wang tunai berjumlah RM1,500 daripada Gilbert Juin Anak Danu, 37, sebagai dorongan untuk tidak mengambil apa-apa tindakan terhadap sebuah rumah urut di Platinum Walk, Setapak Kuala Lumpur.

Perbuatan tertuduh yang merupakan pembantu tadbir di Jabatan Perlesenan dan Pembangunan Penjaja Unit Penyelenggaraan, DBKL dilakukan di sebuah restoran di Ampang Point, Taman Dato Razali, Ampang pada pukul 10 malam pada 28 Mei tahun lalu.

Justeru, dia didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 24(1) akta sama.

Jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Hazirah Azeman menawarkan jaminan sebanyak
RM10,000 dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, peguam Mohd. Firdaus Ahmad mewakili tertuduh memohon penguruangan wang jamin tersebut serta meminta mahkamah membenarkan kes tersebut dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur berikutan anak guamnya itu turut menghadapi lima pertuduhan di sana.

Rozilah kemudiannya membenarkan kes berkenaan dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dan menetapkan jaminan RM5,000 ke atas Qairul Redza dengan seorang penjamin.

Tertuduh membayar wang jamin tersebut dan sebutan semula kes ditetapkan 30 April depan. – K! ONLINE

Loading...