Pemandu E-Hailing Dakwa Ujian PSV ‘Susah’

PETALING JAYA – Pemandu perkhidmatan e-hailing menuntut reformasi bagi lesen Kenderaan Pengangkutan Awam (PSV) dan berharap kerajaan akan memberi pelanjutan tarikh akhir 12 Julai untuk mereka mendapatkan lesen komersial itu.

Presiden Persatuan Pemandu Grab Malaysia, Arif Asyraf Ali berkata kurang 10% daripada 200,000 pemandu perkhidmatan e-hailing kini memiliki PSV dan mengatakan faktor seperti yuran yang mahal dan ujian susah sebagai masalah yang dihadapi mereka.

Beliau berkata kerajaan perlu memanjangkan tarikh akhir dengan tambahan 6 bulan lagi.

Beliau mendakwa ramai pemandu mendapati sukar untuk lulus ujian PSV, sambil menambah mereka diberi soalan yang tidak berkaitan dengan industri e-hailing.

“Saya dengar dari rakan sekerja, kira-kira 100 pemandu mengambil ujian dan semuanya gagal.

“Buku tidak dibenarkan dan satu-satunya bahasa yang digunakan dalam Bahasa,” katanya kepada pemberita hari ini, sambil menambah ramai pemandu tidak dapat membaca atau menulis dalam bahasa Melayu.

Beliau berkata pemandu kurang upaya juga tidak diberi taklimat mengenai proses permohonan itu.

“Kami tidak tahu sama ada institusi memandu akan menyediakan kemudahan yang mencukupi untuk membantu mereka atau sama ada mereka perlu menjalani proses yang sama seperti yang lain.”

Kerajaan berkata ia tidak akan melanjutkan tarikh akhir 12 Julai untuk pemandu e-hailing menjalani kursus memandu PSV, yang merupakan keperluan untuk pemandu teksi konvensional.

Pemegang lesen PSV, yang berharga RM115 setahun, dibenarkan memandu semua jenis kenderaan komersial untuk membawa penumpang seperti teksi dan bas.

Sementara itu, jurucakap pengendali e-hailing lain, Dacsee Community berkata proses permohonan PSV itu mengelirukan.

“Kami menjangkakan ramai pemandu berhenti serta-merta, menyatakan kebanyakan yang melakukan pekerjaan itu sebagai pekerjaan sampingan untuk menambah pendapatan,” kata Asliza Ali. – FMT

Loading...