PAN Diserap Ke Dalam PKR?

TERDAPAT sumber yang boleh dipercayai mendedahkan wujud perbincangan sulit untuk menyerapkan PAN ke dalam PKR.

Usaha itu dibuat kerana pihak kepimpinan PAN tidak yakin untuk menghadapi PRU ke 15 ini dengan kekuatan jentera dan penyokong mereka sendiri.

PAN semakin lemah dari segi logistik dan sokongan. Mereka tidak ada kekuatan akar umbi kerana tidak ramai ahli PAS yang keluar parti dan menyokong PAN. Akibatnya PAN gagal menubuhkan cawangan cawangan baru seperti yang dirancang.

Perbincangan itu semakin rancak kerana pimpinan PAN lebih condong bergabung dengan PKR berbanding parti lain. Ini terbukti kerana tiga ADUN PAN di Johor telah pun keluar parti dan menyertai PKR.

Timbul desas desus bahawa Datuk Husam Musa antara bekas pimpinan PAN yang akan menyertai PKR dalam masa terdekat. Beliau sudah pun meletak jawatannya dalam PAN sebelum ini.

Husam disebut sebut akan bertanding atas tiket PKR di Parlimen Gombak atau Ampang di PRU ke 15 nanti.

Hanya yang menjadi masalah sekarang ini ialah terdapat seorang dua pimpinan PAN yang tidak bersetuju dengan perancangan ini. Mereka ini masih taksub dengan Mahathir. Mereka percaya Mahathir masih mampu menarik sokongan rakyat seperti yang beliau buktikan pada PRU ke 14 yang lalu.