NZ Kecam Erdogan Berkempen Guna Video Tembakan

NEW ZEALAND – Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan menerima kritikan tajam dari New Zealand semalam selepas menayangkan video tembakan masjid di Christchurch dalam kempen pilihan rayanya.

Erdogan, yang berkempen untuk pilihan raya tempatan bulan ini, mengatakan serangan itu sebagai sebahagian daripada serangan ke atas Turki dan Islam secara lebih luas dan menayangkan video pembunuhan itu dalam kempennya hujung minggu lalu.

Timbalan Perdana Menteri New Zealand, Winston Peters membantah pada Isnin mengatakan mempolitikkan pembunuhan itu sebagai “membahayakan masa depan dan keselamatan rakyat New Zealand dan rakyat kami di luar negara, dan ia benar-benar tidak adil.”

Tiga warga Turki cedera dalam serangan tersebut, yang mengorbankan 50 jemaah di 2 masjid di Christchurch, New Zealand, Jumaat lalu.

Namun dalam kempen pada hujung minggu itu, Erdogan menayangkan video itu dan berulang kali merujuk serangan itu, yang digambarkannya sebagai isyarat peningkatan Islamophobia di mana Barat mengabaikannya.

“Ini bukan satu peristiwa terpencil, ia adalah sesuatu yang lebih teratur,” katanya semasa kempen pada Isnin di Canakkale, Turki barat.

“Mereka menguji kita dengan mesej yang mereka hantar dari New Zealand, 16,500 km dari sini.”

Erdogan bagaimanapun tidak menayangkan video tersebut dalam majlis pada Isnin.

Peters berkata beliau mengadu secara langsung dalam lawatan Naib Presiden, Turki Fuat Oktay dan Menteri Luar, Mevlut Cavusoglu.

“Kami membuatnya dengan jelas bahawa kami menentang keganasan dalam bentuk apa pun dan membentuknya dan kami adalah masyarakat yang bebas dan terbuka,” kata Peters kepada pegawai Turki.

“Kami mempunyai dialog yang panjang mengenai keperluan untuk mana-mana negara lain, atau Turki untuk perkara itu, untuk memastikan negara kami, New Zealand, tidak diputarbelitkan,” katanya pada sidang akhbar.

“Kami tidak memulakannya atau membawa bencana ini dan mereka memahaminya dengan jelas,” katanya. – Agensi