Najib Dakwa Mat Sabu Tak Mahu Mengalah

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu tetap tidak mahu mengalah dalam isu penjualan Hotel Royale Chulan, meskipun pendedahan yang dilakukan beliau sebelum ini ternyata sahih.

Malah, menurut Ahli Parlimen Pekan itu lagi, setiap kali beliau membuat pendedahan mengenai penjualan hotel milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) ia dijawab dengan alasan yang tidak munasabah.

“Apabila saya membuktikan wang deposit RM3.94 juta telah diterima oleh pihak Boustead, pihak Mat Sabu jawab, wang deposit masih boleh dikembalikan sekiranya sesuatu urusniaga itu tidak jadi atau terbatal.

“Bila saya dedahkan pengumuman pembeli dari Singapura telah dibuat dan diluluskan oleh Bursa Saham Singapura, pihak Mat Sabu jawab, ia adalah perkara biasa bagi sesebuah syarikat untuk memaklumkan kepada pemegang saham tentang aktiviti mereka.

“Alangkah banyaknya masa dan wang kerajaan PH dan syarikat Singapura ini untuk dibazirkan bagi mengupah peguam-peguam, membuat perjanjian, membayar deposit jika langsung tidak ada niat untuk menjual Hotel ini pada harga murah,” katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya.

Dalam pada itu, Najib secara sinis turut mempersoalkan sama ada kerajaan PH suka melakukan perkara sia-sia dengan menjadikan jualan harta bernilai ratusan juta sebagai permainan.

“Kerajaan PH suka membuat kerja sia-sia, main-main jual harta beratus juta ke? Lepas tu, mereka kata saya hidup dalam kayangan pulak,” katanya.

Hari ini, Setiausaha Akhbar kepada Menteri Pertahanan, Amin Shah Iskandar membidas Najib dengan mengatakan bekas pemimpin nombor satu negara itu terlalu lama hidup dalam ‘kayangan’ apabila tidak memahami mengenai pengumuman Boustead kepada Bursa Malaysia walaupun penjelasan demi penjelasan telah diberikan.

Terdahulu, Najib menerusi laman Facebooknya mempersoalkan kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Menteri Pertahanan berhubung isu penjualan Hotel Royal Chulan Bukit Bintang milik LTAT Boustead Holdings Berhad yang masih belum dimuktamadkan.

Najib mendakwa, Boustead sudah buat pengumuman rasmi kepada Bursa Malaysia pada Selasa minggu lalu, dan mengesahkan ia sudah menandatangani surat setuju terima daripada syarikat Singapura dengan wang deposit RM3.94 juta atau dua peratus sudah diterima syarikat itu. – Sinar Harian