MCA Guna Logo Sendiri PRK DUN Balakong

TANDING… Komponen Barisan Nasional (BN) iaitu MCA mengumumkan akan guna logo parti itu dalam Pilihan Raya Kecil (PKR) Dewan Undangan Negeri (DUN) Balakong pada 8 September ini.

Presidennya, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, keputusan dramatik tersebut diambil selepas dipersetujui sebulat suara oleh keseluruhan Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat parti berkenaan yang bermesyuarat di ibu negara hari ini.

Dalam penampilan pertamanya di depan media selepas kekalahan BN pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, beliau memberitahu, MCA sudah dapat kebenaran Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk bertanding atas logo parti itu.

“Kita sudah lama menghantar surat permohonan (untuk bertanding atas logo sendiri) kepada pihak SPR dan ia telah dipersetujui secara rasmi baru-baru ini,” kata Tiong Lai dalam sidang akhbar khas berlangsung di Wisma MCA.

Kerusi DUN tersebut kosong berikutan kematian penyandangnya secara mengejut, Ng Tien Chee, wakil dari DAP yang bertanding atas tiket PKR; akibat kemalangan di Lebuhraya Grand Saga dekat ibu negara pada 20 Julai lepas.

Mengulas lebih lanjut Tiong Lai juga memberitahu bahawa beliau akan memaklumkan keputusan tersebut kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang merupakan Presiden UMNO, dalam masa terdekat.

Bagaimanapun, bekas menteri pengangkutan dan ahli parlimen Bentong di Pahang itu memberi jaminan MCA tidak akan meninggalkan komponen BN yang turut disertai MIC lebih 60 tahun lepas sebelum negara capai kemerdekaan.

Hari penamaan calon bagi PRK DUN Balakong ditetapkan SPR pada 18 Ogos manakala tarikh pengundian pada 8 September, dengan tempoh kempen 21 hari, iaitu terpanjang berbanding hanya dua minggu sejak 1990-an lalu.

Ia diadakan secara serentak dengan PRK DUN Seri Setia susulan penyandangnya dari PKR, Prof. Dr. Shaharuddin Badaruddin meninggal dunia ketika menerima rawatan akibat barah usus di Hospital Putrajaya pada 2 Ogos lepas.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 lalu, Tien Chee mengalahkan dua pencabarnya​​, Lim Chin Wah calon BN dari MCA dan wakil PAS, Mohamad Ibrahim Ghazali dengan majoriti sebanyak 35,538 undi. – Agensi/Mynewshub.TV

Loading...