Masjid Tampil Tepis Kritikan Netizen Isu Keluarga Fakir Miskin

Assalamualaikum,

Mengenai post oleh Ustaz Ebit Lew berkenaan lawatan beliau ke sebuah keluarga fakir miskin dalam kariah Masjid Al-Irfan Derga sehingga menimbulkan persoalan dan fitnah bahawa pihak Lembaga Zakat Negeri Kedah Darul Aman, Jabatan Kebajikan Masyarakat – JKM. termasuk Masjid Al-Irfan Derga mengabaikan keluarga ini.

Disini Masjid Al-Irfan Derga ingin memberi beberapa penjelasan:

1. Keluarga ini menerima bantuan bulanan berupa wang ringgit oleh pihak LZNK, JKM termasuk dari Masjid Al-Irfan Derga sendiri, jadi kenyataan bahawa mereka diabaikan oleh pihak2 berkenaan adalah tidak benar.

2. Keluarga ini juga turut ditawarkan rumah Asnaf yang lebih selesa oleh pihak LZNK namun ditolak oleh keluarga ini atas alasan yang tidak diketahui. 

3. Keluarga ini sudah mendiami kawasan tersebut sejak sekian lama, walau bagaimanapun tanah yang didiami itu bukan milik mereka. Jadi ini sekaligus menyukarkan pihak LZNK dan yang berkenaan untuk membina rumah bagi keluarga ini diatas tanah tersebut.

MATI PUCUK? DAPAT RAWATAN SEGERA… KLIK

4. Bahkan semasa PKP ini, keluarga ini turut menerima bantuan bekalan makanan dari pihak Masjid Al-Irfan Derga yang disampaikan melalui Bendahari Masjid, Tuan Haji Osman yang mewakili Tuan Imam, Ustaz Abdul Hadi.

5. Diharap agar masyarakat terutamanya tidak sewenang2 menuduh atau memberi tohmahan bahawa keluarga ini diabaikan oleh pihak yang berwajib.

6. Usaha Ustaz Ebit dalam membantu mereka yang memerlukan merupakan satu usaha yang mulia dan terpuji, walau bagaimanapun semoga Ustaz dapat berhubung dengan pihak yang berwajib untuk mendapatkan info mengenai mereka-mereka yang memerlukan ini.

Mohon disebarkan untuk pengetahuan umum. 

Masjid Al-Irfan Derga

Sumber: Facebook Hafiz Azmi

Loading...