Malaysia Sedia Bantu Indonesia Padam Kebakaran Titik Panas

KUALA TERENGGANU – Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) bersedia membantu pihak berkuasa Indonesia untuk memadamkan kebakaran di Kalimantan dan Sumatera yang menjadi punca jerebu yang sedang melanda sebahagian kawasan di negara ini dan Singapura pada masa ini.

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Senator Datuk Raja Kamarul Bahrin Raja Ahmad Shah berkata, JBPM mempunyai kepakaran dan jentera yang mampu mempercepatkan proses pemadaman kebakaran terbabit sekali gus pendekatan terbaik memulihkan kembali kualiti udara di negara-negara Asia Tenggara yang dijejas akibat jerebu tersebut.

“Begitu pun setakat ini, saya difahamkan, JBPM dan Jabatan Alam Sekitar masih belum menerima sebarang permintaan berhubung perkara tersebut daripada pihak berkuasa Indonesia,” katanya ketika ditemui selepas mengagihkan daging korban kepada anggota bomba di Pejabat Bomba dan Penyelamat Terengganu di sini hari ini.

Raja Kamarul Bahrin berkata, kerjasama rentas sempadan antara negara-negara Asia Terengggara berhubung isu jerebu sepatutnya dilakukan secara lebih awal sebaik titik panas pertama dikesan tanpa perlu menunggu kebakaran terbabit telah merebak terlalu luas hingga tidak terkawal.

Ujar beliau, penyelesaian jangka panjang bagi mengatasi masalah jerebu seharusnya diambil segera kerana fenomena yang telah meningkatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) negara-negara Asia Tenggara termasuk negara ini kerap berlaku saban tahun.

“Kebakaran hutan juga berlaku di negara-negara Barat tetapi mereka mempunyai pendekatan menjangka keburukan sebelum ia menjadi buruk. Kalau sudah terlambat baru hendak panggil (bantuan), memang susah untuk mengatasinya,” katanya.

Loading...