Majikan Disyaki Dera 3 Amah Direman 3 Hari

MELAKA – Polis menahan dua suspek warga tempatan untuk membantu siasatan selepas disyaki terlibat dalam kes mendera tiga orang pembantu rumah warga Indonesia semalam.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, ACP Shaikh Abdul Adzis Shaikh Abdullah berkata kedua suspek wanita berusia 50-an dan anak lelakinya berusia 20-an itu ditahan reman selama tiga hari bermula semalam.

“Kedua suspek akan disiasat di bawah Akta Anti Pemerdagangan orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Katanya polis akan mengadakan siasatan lanjut berhubung kes tersebut termasuk mengambil keterangan daripada suspek dan juga mangsa.

Akhbar tempatan hari ini melaporkan tiga pembantu rumah warga Indonesia mengambil tindakan nekad untuk melarikan diri dan meminta bantuan daripada orang ramai kerana tidak tahan didera oleh majikan mereka di Bukit Katil.

Ketiga-tiga pembantu rumah terbabit mendakwa bahawa mereka sering dipukul hingga mendatangkan kecederaan, malah gaji yang seharusnya diterima didakwa disimpan majikan terbabit. – BERNAMA

Loading...