Lagi Serangan Roket Di Zon Hijau Di Iraq

BAGHDAD – Zon Hijau di ibu negara Iraq yang menempatkan Kedutaan Amerika Syarikat dan konsulat asing sekali lagi menjadi sasaran serangan selepas ketegangan semakin memuncak di Asia Barat.

Dua roket Katyusha didakwa dilancarkan ke kawasan tersebut dan salah satu daripadanya dikatakan jatuh pada jarak 100 meter ketika kejadian pada tengah malam tadi yang turut mencetuskan bunyi siren keselamatan di zon berkenaan.

Polis Iraq mengesahkan tiada kematian dilaporkan dalam insiden tersebut.

Serangan itu berlaku hampir 24 jam selepas Iran melancarkan 22 misil balistik ke atas pangkalan tentera Amerika Syarikat (AS) di Ain al-Asad dan bandar Erbil.

Difahamkan, ia adalah serangan balas dendam terhadap kematian pemimpin militia Unit Mobilisasi Popular (PMU), Abu Mahdi al-Muhandis yang turut terkorban bersama komander Pasukan Pengawal Revolusi Iranc(IRGC), Leftenan Jeneral Qasem Soleimani pada Jumaat lalu.

Sebelum ini, AS menuduh PMU yang turut dikenali sebagai Hashed al-Shaabi sebagai dalang siri serangan roket ke atas kedutaan mereka di Baghdad dan pangkalan yang menempatkan tentera dari negara Uncle Sam tersebut.

Semalam, PMU berikrar mereka juga akan menuntut bela atas serangan dilancarkan AS di bawah arahan Presiden Donald Trump. – Agensi