Kuil Hindu Haram Depan Flat Sudah Diarah Roboh

TEGAS… Setelah kecoh ditularkan netizen, Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) hari ini jelas bahawa mereka sudah ambil tindakan ke atas pembinaan kuil Hindu yang dibina secara haram.

Pihak berkuasa tempatan berkenaan malahan menyatakan mereka sebenarnya sudah tinjau premis ibadah itu akhir tahun lalu yang terletak di hadapan rumah pangsa Taman Ungku Tun Aminah, Skudai dekat Johor Bahru, Johor.

Datuk Bandar Iskandar Puteri, Datuk Adib Azhari Daud berkata, pihaknya telah menerima aduan daripada orang ramai berkenaan kuil haram berkenaan pada 23 Disember tahun lalu sebelum membuat lawatan ke tapak terbabit.

“Notis Roboh mengikut peruntukan Seksyen 72 Akta 133 sudah dikeluarkan pada hari yang sama iaitu untuk kerja meruntuhkan binaan tanpa kelulusan tersebut berserta arahan henti kerja secara serta merta.

“Hasil perbincangan dibuat, pemilik kuil terbabit turut bersetuju untuk meruntuhkan sendiri binaan berkenaan sebelum 13 Januari ini,” kata Adib dipetik media tempatan sebagai mengulas isu tular tersebut.

Baru-baru ini pembinaan kuil Hindu berkenaan yang terletak di tengah-tengah blok kediaman rumah pangsa itu menjadi tular diperkatakan dalam kalangan pengguna media sosial. – Agensi/Mynewshub.TV

Loading...