Kontraktor ECRL Arah Staf Kerja Dari Rumah Di Hubei

PETALING JAYA – Kontraktor Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) menasihati beberapa kakitangannya dari China bekerja dari rumah memandangkan wabak Covid-19 menyebabkan mereka terpaksa menangguhkan perjalanan pulang daripada bercuti, kata pegawai syarikat hari ini.

Reuters melaporkan Malaysia melarang kepulangan 13 kakitangan pengurusan ECRL selepas mereka kembali ke wilayah Hubei, pusat wabak itu, sempena cuti Tahun Baru Cina, baru-baru ini.

Bai Yinzhan, pengarah urusan kontraktor CCC-ECRL berkata kakitangan yang terjejas akan bekerja di rumah mereka di Wuhan, ketika larangan sementara itu berkuatkuasa.

“Mereka boleh bekerja dari rumah,” Reuters memetik Bai sebagai berkata.

“Tidak ada kesan besar terhadap pekerjaan. Kita boleh menggunakan platform rangkaian video untuk terus berkomunikasi.”

Menurut laporan itu, Ketua Eksekutif projek itu, Darwis Abdul Razak, berkata hampir 200 pekerja China, yang juga pulang untuk cuti tahunan, kini kembali bekerja selepas 14 hari menjalani kuarantin sendiri di kem di Malaysia.

Darwis berkata para pegawai tidak menjangkakan wabak itu akan melambatkan pembinaan projek kereta api sejauh 640km itu, dan mereka juga tidak dapat menangguhkan kelewatan pinjaman dari China Export-Import Bank (China Exim), yang memberi pinjaman kepada 85% daripada jumlah kos projek.

“Kami tidak mendapat petunjuk dari (China Exim) bahawa mereka akan menghentikan segala-galanya.”

China dan Malaysia menyambung semula pembinaan projek kereta api itu pada Julai tahun lalu selepas penggantungan selama setahun dan perjanjian untuk mengurangkan kosnya kira-kira 1/3 daripada hampir AS$ 17 bilion pada asalnya. – FMT

Loading...