Kes Hotel FIC: Bos 2 Syarikat Berbeza Direman 6 Hari

PUTRAJAYA – Dua pegawai pengurusan kanan syarikat berasingan direman enam hari bermula hari ini bagi membantu siasatan kes pembelian sebuah hotel empat bintang di Kingston, London oleh Felda Investment Corporation (FIC).

Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab. Rahman membenarkan lelaki itu direman selepas mendengar permohonan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Kedua-dua lelaki masing-masing berumur 36 dan 45 tahun yang merupakan ketua unit harta sebuah syarikat perkhidmatan pos dan pengarah sebuah syarikat perundingan aset disyaki terbabit dalam penilaian harta dan harga bagi pembelian hotel berkenaan.

Mereka ditahan di ibu pejabat SPRM di sini kira-kira 1 tengah hari semalam selepas hadir memberi keterangan mengenai pembelian hartanah itu di antara 2013 dan 2015.

Terdahulu, kedua-dua lelaki terbabit yang memakai pakaian lokap berwarna jingga tiba di perkarangan mahkamah pada 9.40 pagi dengan diiringi pegawai SPRM.

Media sebelum ini melaporkan FIC telah membeli sebuah hotel empat bintang mengandungi 62 unit bilik dan dua unit apartmen tiga bilik dengan ­nilai £60 juta (RM330 juta) di Kensington, London pada 2014.

Menurut sumber, kedua-dua suspek dipercayai telah memanipulasi harga hotel tersebut sehingga FIC telah membayar lebih membabitkan puluhan jutaan ringgit berbanding harga asal yang lebih rendah.

FICmerupakan entiti pelaburan diwujudkan Lembaga Ke­majuan Tanah Persekutuan (Felda) pada 2013 – BERNAMA

Loading...