Kerajaan Belanjakan RM4.3 Juta Saring PATI

KUALA LUMPUR – Kerajaan membelanjakan sekurang-kurangnya RM4.3 juta untuk melakukan saringan koronavirus (Covid-19) kepada 14,496 warga asing yang ditahan di 14 depot Jabatan Imigresen di seluruh negara.

Ia berdasarkan anggaran kos RM300 bagi setiap seorang yang menjalani saringan termasuk swab test atau calitan tekak untuk sekali saringan.

Sekiranya saringan dijalankan lebih daripada sekali, kos yang ditanggung untuk warga asing berkenaan menjadi lebih tinggi, malah ia belum dikira dengan pembiayaan bagi rawatan.

MATI PUCUK? DAPAT RAWATAN SEGERA… KLIK

Pada masa yang sama kerajaan turut membelanjakan lebih RM5.2 juta sebulan bagi menampung kos makanan. Jumlah ini adalah bersamaan RM173,952 atau RM12 sehari bagi setiap seorang dan kebanyakan daripada mereka terpaksa berada di depot dalam tempoh sebulan hingga dua bulan sebelum dihantar pulang ke negara masing-masing.

Setiap hari, PATI akan diberikan makan empat kali iaitu sarapan, makan tengah hari, minum petang dan makan malam. Menunya juga diluluskan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) atas nasihat Kementerian Kesihatan (KKM).

Kos ini tidak termasuk dengan jumlah 382 PATI yang sedang dirawat kerana menghidap penyakit koronavirus (Covid-19) dari tiga depot tahanan Imigresen yang terletak di Semenyih, Bukit Jalil dan Sepang.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud dalam satu kenyataan kelmarin berkata, daripada jumlah itu, 110 daripada PATI yang positif Covid-19 sudah dihantar ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) untuk rawatan.

Pada masa yang sama katanya, seramai 238 pegawai Imigresen yang bertugas di tiga depot tahanan terbabit dikenakan perintah kuarantin selama 14 hari dan tugas kawalan diambil alih pegawai imigresen negeri yang berkaitan.

Setakat September tahun lalu, seramai 41,041 warga asing dari pelbagai negara telah diusir pulang oleh Jabatan Imigresen atas pelbagai kesalahan, majoritinya adalah masuk ke negara ini dengan cara haram. Untuk rekod, sebanyak 137 pintu masuk sah negara yang ditadbir urus oleh Jabatan Imigresen seluruh negara. Berdasarkan laporan Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2020 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan pada 11 Oktober 2019, dianggarkan RM1.17 bilion digunakan bagi mengurus hal ehwal Imigresen.

Selain itu, kerajaan juga telah melancarkan program Back For Good (B4G) hujung tahun lalu bagi memberi peluang kepada PATI pulang ke negara masing-masing dengan cara sah tanpa dikenakan sebarang tindakan.

Setakat 1 Januari 2020, seramai 165,040 PATI sudah dihantar pulang melalui program ini. Lima negara merekodkan jumlah PATI paling ramai berdaftar antaranya Indonesia, Bangladesh, Myanmar, India dan Pakistan.