Kempen Rumah Ke Rumah: Pembangkang Bawa Usul Ke Parlimen

KUALA LUMPUR – Blok pembangkang menyelar syarat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung permohonan permit untuk kempen rumah ke rumah sewaktu kempen pilihan raya dengan mengatakan arahan agensi itu melanggar peruntukkan undang-undang.

Ketua Pembangkang, Ismail Sabri Yaakob berkata pihaknya akan membawa perkara itu ke Dewan Rakyat esok dengan memfailkan usul.

Naib presiden UMNO itu berkata pihaknya juga akan mencabar SPR di mahkamah mengenai isu itu selepas Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai selesai, di mana pengundian diadakan Sabtu ini.

“Peraturan ini bertentangan dengan Akta Pilihan Raya 1958 dan Seksyen 24 (3) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954,” kata Ismail kepada pemberita dalam sidang akhbar di lobi parlimen, hari ini.

Di bawah Seksyen 24 (3) menyebut seseorang calon atau ejen pilihan raya boleh “mengadakan, mengadakan atau menganjurkan mana-mana mesyuarat awam terbuka, perhimpunan awam terbuka, paparan awam terbuka atau hiburan awam terbuka; atau memberi apa-apa alamat awam terbuka atau kuliah awam terbuka, di kawasan “selepas memberikan notis bertulis kepada pegawai polis yang bertanggungjawab di daerah itu.

Ismail berkata kempen pintu ke pintu adalah bersifat peribadi, dan tidak sepatutnya memerlukan permit.

Beliau berkata ini akan membuatkan perjalanan kempen sukar untuk calon-calon yang bertanding.

Katanya, peringatan SPR itu juga bertentangan dengan Seksyen 16 dan Seksyen 17 Akta Pilihan Raya, yang menyatakan bahawa arahan baru memerlukan kebenaran daripada Yang di-Pertuan Agong dan kelulusan parlimen sebelum ini.

“Atas sebab itu, pembangkang mendakwa SPR sedang berkomplot dengan kerajaan persekutuan atas isu tersebut.

“Nampaknya SPR tidak lagi bebas. Nampaknya SPR adalah alat untuk kerajaan persekutuan.”

Semalam, Pengerusi SPR, Azhar Azizan Harun mengingatkan semua parti termasuk calon mereka di PRK Tanjung Piai memerlukan permit polis untuk berkempen dari rumah ke rumah. – FMT

Loading...