KDN Ada Dokumen Komunis Sokong DAP, Kata Annuar

KUALA LUMPUR – Annuar Musa (BN-Keterah) hari ini mendakwa kerajaan menyimpan dokumen mengatakan unsur-unsur gerakan parti komunis menyokong DAP dalam…

KUALA LUMPUR – Annuar Musa (BN-Keterah) hari ini mendakwa kerajaan menyimpan dokumen mengatakan unsur-unsur gerakan parti komunis menyokong DAP dalam rusuhan kaum 1969.

Beliau memberitahu Dewan Rakyat bahawa dokumen itu berada di Kementerian Dalam Negeri.

Annuar menjawab Speaker Mohamad Ariff Md Yusof yang meminta beliau menarik balik kenyataan mengaitkan pemimpin DAP dengan komunisme.

Setiausaha agung UMNO itu menafikan dia berkata demikian dan meminta Ariff periksa hansard.

“Catatan sejarah termasuk dokumen yang disimpan oleh KDN dan laporan punca berlakunya 13 Mei adalah unsur-unsur gerakan parti komunis yang memberi sokongan kepada DAP.

“Saya tidak beritahu DAP sebuah parti komunis ataupun pemimpin terpengaruh dengan komunis,” katanya.

Anwar juga memberitahu Dewan Rakyat bahawa komunis juga menyokong Parti Tindakan Rakyat (PAP) sewaktu parti itu ingin menguasai Singapura.

“Parti itu (komunis) ada memberi sokongan-sokongan tertentu kepada pihak-pihak yang tertentu,” katanya.

Beberapa wakil rakyat DAP mempersoalkan Annuar dan menuduh pemimpin UMNO itu cuba memecah-belahkan rakyat berlainan bangsa dan agama.

Annuar menjawab majoriti rakyat beragama Islam menerima dan menjaga semua bangsa dan agama, berbanding nasib orang Islam di Myanmar dan China.

Beliau juga membidas pemimpin DAP kerana mempersoalkan komitmen UMNO kepada kepelbagaian kaum apabila ia menjalin kerjasama dengan PAS. – FMT

Loading...