Kawasan Letusan Gunung Berapi Umpama Mini Chernobyl

WELLINGTON – Seorang paramedik yang terbang ke Pulau Putih di New Zealand untuk menyelamatkan pelancong selepas letusan gunung berapi Isnin lalu mengatakan kejadian itu seperti sesuatu daripada “siri mini Chernobyl”.

“Semuanya jadi abu,” kata Russell Clark kepada TVNZ.

Berpuluh-puluh orang pelancong berada di pulau itu pada waktu itu.

Enam telah disahkan mati.

Manakala lapan orang lain dikhuatiri telah mati dan kira-kira 30 orang mengalami luka terbakar yang serius.

Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern memuji anak-anak kapal empat helikopter penyelamat

“Juruterbang membuat keputusan sangat berani dalam keadaan luar biasa dan berbahaya dalam cubaan untuk mengeluarkan semua mangsa keluar.

“Bagi mereka yang kehilangan atau kehilangan keluarga dan rakan-rakan, kami berkongsi kesedihan yang tidak dapat diduga,” katanya.

Sekurang-kurangnya 47 orang dari seluruh dunia berada di pulau itu pada masa letusan itu.

Timbul persoalan mengenai mengapa pelancong dibenarkan mendekati gunung berapi New Zealand yang paling aktif sejak tiga minggu selepas ahli seismologi menaikkan tahap amarannya dengan menggambarkan keadaan sebagai “tahap gunung berapi yang sederhana”.

“Soalan-soalan ini mesti ditanya dan mereka mesti dijawab,” kata Ardern di Parlimen.

Polis sedang menjalankan siasatan.

Kumpulan pemantauan bahaya geologi GeoNet memberi amaran minggu lalu bahawa Pulau Putih mungkin memasuki suatu tempoh “yang mana aktiviti letusan lebih cenderung daripada biasa” – tetapi juga mengatakan “tahap aktiviti semasa tidak menimbulkan bahaya langsung kepada pelawat”. – Agensi