Jho Low Berhasrat Beli Hartanah Di Cyprus – KPN

KUALA LUMPUR – Polis Malaysia berkata ahli perniagaan buruan Low Taek Jho, yang didakwa melarikan berbilion ringgit dana negara 1MDB, cuba membeli hartanah di Cyprus dengan nama yang berbeza.

Dia yang turut dikenali sebagai Jho Low, telah didakwa di Malaysia dan Amerika Syarikat (AS) atas dakwaan mencuri dana bernilai AS$4.5 bilion (RM18 bilion) milik 1MDB, yang ditubuhkan oleh bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Maklumat mengenai usaha Low untuk membeli hartanah di Cyprus telah dikumpulkan susulan siri penangkapan, kata Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador pada sidang akhbar, dalam video yang disiarkan di laman rasmi Facebook polis.

“Kami telah membuat tangkapan secara senyap-senyap. Sekitar tiga atau empat minggu lalu. Dari tangkapan ini, kami telah dapat membongkar maklumat yang mengatakan Jho Low membuat cubaan membeli aset menggunakan nama yang kami tidak tahu di Cyprus,” kata Hamid.

Beliau tidak mengatakan nama yang digunakan Low untuk urus niaga.

Low, yang mana lokasia dia berada sekarang tidak diketahui, menafikan salah laku mengenai 1MDB.

Jurucakapnya berkata Low telah ditawarkan suaka di negara yang tidak dikenali.

Bernama melaporkan pada hari Isnin, memetik Hamid berkata, kerajaan di mana Low tinggal enggan bekerjasama dengan usaha untuk mengekstradisi beliau, tetapi tidak menamakan negara terbabit.

Akhbar Politis melaporkan pada 3 November, Low telah memperoleh pasport Cyprus melalui skim kewarganegaraan untuk pelaburan. Akhbar itu juga menerbitkan imej pasport, menunjukkan ia telah dikeluarkan pada September 2015, hanya beberapa bulan selepas skandal 1MDB didedahkan.

Kelmarin, ketua Gereja Cyprus, Chrysostomos, memberitahu saluran berita Cyprus bahawa beliau telah diperkenalkan kepada Low oleh pemaju hartanah, dan Low telah menyumbangkan €300,000 kepada gereja.

Ditanya sama ada gereja sedang mempertimbangkan untuk memulangkan wang itu, beliau berkata: “Saya tidak fikir beliau akan datang untuk meminta wang balik.”

Bulan lalu, Jabatan Kehakiman AS, yang menjadikan 1MDB sebagai tumpuan siasatan antikleptokrasi yang terbesar, mewujudkan perjanjian dengan Low untuk memperoleh balik dana bernilai AS$ 1 bilion (RM4 bilion) yang didakwa telah dilarikan dari dana negara. Perjanjian itu tidak termasuk pengakuan salah atau salah dan tidak terikat kepada tindakan jenayah terhadap Low.

Pendakwa mendakwa Low dan Najib bertanggungjawab untuk membawa keluar berbilion-bilion dari 1MDB, yang sebahagiannya untuk membayar gaya hidup isteri Najib, Rosmah Mansor, dan melabur dalam sebuah firma pengeluaran filem Hollywood dikendalikan oleh anak tiri Najib, Riza Aziz.

Menteri Kewangan Cyprus mengakui kelmarin beberapa kesilapan telah dibuat dalam menawarkan kewarganegaraan untuk pelaburan.

Pihak berkuasa di Cyprus melancarkan siasatan selepas siasatan Reuters yang diterbitkan bulan lalu mendedahkan saudara-mara dan rakan sekutu Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen telah membeli kewarganegaraan asing, dengan lapan anggota rapatnya turut menerima pasport Cyprus. – Agensi

Loading...