Isu Najip Ali: Hafiz Hamidun ‘Sound’ Zed Zaidi

PRESIDEN Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi dilihat cukup terkesan dengan isu kontroversi melibatkan pengacara Singapura, Najip Ali yang didakwa menghina Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malah, Zed turut menyampaikan hasratnya kepada perdana menteri untuk mengkaji semula kemasukan artis luar terutama artis dari seberang tambak ke Malaysia.

Isu Najip Ali: Hafiz Hamidun 'Sound' Zed Zaidi
Zed Zaidi (tengah) bersama rakan artis ketika membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi pada 7 April lalu. – Foto mStar Online

Zed menulis twit tersebut menerusi laman mikro Twitternya, @rozaidijamil, “Saya rasa tiba masanya mengkaji balik kemasukan artis luar terutama artis Singapura ke Malaysia @NajibRazak @Khairykj @azwanbro @jamawijaafar.”

Tidak bersetuju dengan tindakan Zed, Hafiz Hamidun bertindak balas dengan berkicau, “Tak payahlah busuk hati bro. Orang dah minta maaf pun. Sudah-sudahlah.”

Kontroversi melibatkan Najip telah menyebabkan beliau menerima padah apabila telah dilucutkan ‘jawatan’ sebagai juri tetap program Maharaja Lawak Mega 2017 (MLM 2017) di samping Datuk Rosyam Nor, Neelofa dan bintang jelita Indonesia, Luna Maya.

Tempat Najip kini digantikan oleh Datuk Aznil Nawawi.

Nama Najip menjadi perhatian sejak minggu lalu apabila beliau didakwa menghina Najib menerusi satu rancangan tv Singapura, OK Chope! yang meminta pesertanya mengisi perkataan tertinggal dalam ayat “Najib slams _________ for threatening Malaysia’s progress”.

Perkataan asal yang tertinggal pada berita itu ialah ‘fake news’. Rancangan itu disiarkan pada 29 Mac lalu menerusi Channel 5 di Singapura.

Najip walau bagaimanapun telah membuat tuntutan maaf terbuka kepada Najib berikutan tidak sensitif apabila secara terbuka menjadikan pemimpin nombr satu Malaysia sebagai bahan jenaka pada minggu lalu. – MYNEWSHUB.CC