Isu Amah: Malaysia, Indonesia Bertemu Hari Ini

KUALA LUMPUR – Duta Malaysia ke Indonesia akan bertemu dengan Kementerian Tenaga Kerja Indonesia hari ini atas rancangan republik itu untuk menghentikan penghantaran pembantu rumah di sini, kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan majlis pra-pelancaran Persidangan dan Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) ke-16 dan Pameran Antarabangsa Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) Asia 2018 di sini, hari ini, Timbalan Perdana Menteri itu berkata duta besar Malaysia, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim akan membincangkan empat perkara utama.

“Zahrain akan menyampaikan minat dan komitmen kami dalam mengekalkan hubungan dua hala kerana kami, Indonesia dan Malaysia, memerlukan antara satu sama lain.

“Dia juga akan menyampaikan bahawa kes ini terpencil dan kita tidak pernah dan tidak akan melindungi atau melindungi siapa pun yang bertanggungjawab terhadap keganasan,” katanya sambil menambah bahawa Memorandum Persefahaman 2016 antara kedua-dua perlu dikemas kini.

Ia dilaporkan minggu lalu bahawa Indonesia tidak lama lagi akan mengemas kini moratorium yang membolehkan rakyatnya bekerja di Malaysia sebagai pembantu domestik selepas kematian Adelina Lisao yang berusia 21 tahun awal bulan ini. – MYNEWSHUB.CC

Loading...