Heboh Hutang PTPTN: Mana Janji Pendidikan Percuma?

KUALA LUMPUR – “Mengapa Timbalan Menteri Pendidikan (Teo Nie Ching) tidak mengendahkan pendapatan rakyat, tetapi masih bertengkar untuk memufliskan seseorang…

KUALA LUMPUR – “Mengapa Timbalan Menteri Pendidikan (Teo Nie Ching) tidak mengendahkan pendapatan rakyat, tetapi masih bertengkar untuk memufliskan seseorang hanya disebabkan hutang pembelajaran?”

Soalan itu dibangkitkan oleh Ahli Jawatankuasa Pusat Pemuda Parti Sosialis Malaysia (PSM), Gandipan Nantha Gopalan dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurut beliau, kenyataan menteri yang sangat berfokus kepada pembayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak memberi satu solusi yang efektif dalam isu aksesibiliti rakyat kepada pendidikan percuma.

“Kerajaan “Malaysia Baru” sepatutnya memberi alternatif yang progresif iaitu menuju ke pendidikan percuma yang manfaatkan rakyat terbanyak.

“Hutang RM1 trillion bukanlah satu alasan untuk tidak laksanakan polisi-polisi yang menguntungkan rakyat,” tegasnya dalam satu kenyataan media hari ini.

Gandipan Nantha berkata, isu pada hari ini adalah kos sistem pendidikan yang sangat tinggi oleh universiti swasta menyebabkan rakyat berhutang dengan institusi kewangan.

Justeru, katanya, Kementerian Pendidikan seharusnya menganalisa dan mencari punca sesebuah masalah, bukan mencari jalan keluar yang senang dalam isu kos tersebut.

Pakatan Harapan sebelum memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) berjanji akan memberi pendidikan percuma kepada rakyat jika membentuk Kerajaan Persekutuan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad pada 18 Julai 2017 malah dipetik berkata: “Saya perlu ingatkan di sini bahawa janji untuk memberikan pendidikan yang percuma dan adil hanya jika Pakatan Harapan memenangi Kerajaan Persekutuan.”

Beliau berkata demikian sebagai respons kepada kenyataan Menteri Pendidikan Tinggi ketika itu, Datuk Seri Idris Jusoh yang mempersoalkan tawaran pendidikan percuma oleh Pakatan Harapan sama ia sesuatu yang realistik. – MYNEWSHUB.TV