Guna ‘Pelan B’ Tekan Mahathir Patuh Pelan Peralihan Kuasa

SUNGAI BULOH – Seorang pemimpin PKR memberi bayangan bahawa gerakan reformasi dan demonstrasi jalan raya akan berulang sekali lagi sekiranya pelan peralihan kuasa antara Perdana Menteri, Dr. Mahathir Mohamad dengan Anwar Ibrahim tidak berlaku.

Bendahari PKR dan juga ahli Parlimen Selayang, William Leong berkata, sekarang adalah masa untuk menggunakan “pelan B” bagi memastikan presiden parti itu yang juga ahli Parlimen Port Dickson diangkat sebagai perdana menteri ke-8.

“Ini masa untuk pelan B dijalankan. Suara rakyat itu penting, kita nakkan pandangan awam, ia adalah tekanan supaya kerajaan kembali kepada landasan.

“Kita sudah turun ke jalan raya sebelum ini, bukan saya mahu suruh mereka turun, tapi kita mahukan semangat,” katanya ketika berucap dalam Program Kupasan Politik Semasa anjuran Gerakan Reformasi Perform di sini, hari ini.

Isu peralihan kuasa perdana menteri kepada Anwar menjadi pertikaian kerana belum ada tarikh muktamad bila ia akan berlaku walaupun ia dipersetujui pimpinan Pakatan Harapan (PH) menjelang pilihan raya umum Mei 2018.

Terbaru ia menjadi semakin panas susulan satu laporan berita yang menyebut 138 ahli Parlimen (MP) telah menandatangani akuan berkanun (SD) menyokong supaya Mahathir kekal sebagai perdana menteri sehingga tamat penggal pentadbiran kerajaan semasa.

Laporan itu juga menyebut SD tersebut antara lain membabitkan 18 MP PAS, 26 MP PKR, sekurang-kurangnya 13 daripada 39 MP UMNO dan 26 MP PPBM.

Ini susulan pengumuman PAS sebelum itu bahawa parti itu akan membawa usul undi percaya terhadap kepimpinan Mahathir sebagai perdana menteri apabila persidangan Dewan Rakyat disambung semula 9 Mac ini.

Berikutan itu Mahathir berkata, beliau tidak mengetahui apa-apa tentang gerakan SD tersebut, sekali gus mengulangi kenyataannya sebelum ini untuk berundur selepas sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) pada November depan.

Dalam pada itu Anwar juga berkata, isu peralihan kuasa akan dibincangkan dalam mesyuarat PH 21 Februari ini.

William berkata, melihat kepada perkembangan terkini isu tersebut, beliau menyifatkan Mahathir tidak pernah berubah daripada sikap “diktaktornya” sebelum ini.

“Kita telah beri peluang kepada Mahathir. Kita tahu siapa Mahathir. Dulu dia datang himpunan Bersih pakai baju kuning, laungkan reformasi, dia sokong agenda reformasi.

“Kita memang tidak tahu benar atau tidak apa yang dia cakap, tapi akhirnya bukan sahaja ahli PKR, tapi rakyat semua beri peluang kepada Mahathir untuk dia tunjukkan dia berubah, tapi malangnya sekarang sudah jelas dia langsung tidak boleh berubah,” katanya merujuk kepada pendirian Mahathir yang tidak menetapkan tarikh tepat penyerahan kuasa kepada Anwar.

Beliau juga mendakwa kerajaan di bawah pimpinan Mahathir kini melakukan kezaliman kepada rakyat apabila gagal menunaikan janji manifesto PH, termasuk untuk memansuhkan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) (Sosma).

Mengulas gerakan menandatangani SD bagi menyokong supaya Mahathir kekal sebagai perdana menteri sehingga tamat penggal, William berkata, jika ada mana-mana wakil PH yang bersetuju, maka ia merupakan satu “pengkhianatan”.

“Kalau ini berlaku kerajaan PH akan hancur dan menjadi (kerajaan) sepenggal,” katanya.

Turut serta pada program hari ini, bekas ahli Parlimen Kapar G Manivannan, bekas ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Noor dan penulis buku pro Anwar, Shahbudin Husin. – FMT

Loading...