Kes Dr. Fadi: Polis Siasat Pemilik Kenderaan Sewa

SHAH ALAM – Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil keterangan pemilik kenderaan sewa dipercayai digunakan suspek pembunuhan imam dan pensyarah dari Palestin Dr Fadi Mohammed Al Batsh, selepas kenderaan itu dilaporkan ditinggalkan di Ampang Hilir, dekat sini semalam.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata identiti penyewa kenderaan itu juga telah dikenal pasti namun enggan mengulas dan mendedahkan butiran lanjut mengenai kedua-dua individu berkenaan.

“Semua tindakan sewajarnya telah dilaksanakan cuma lokasi dan jenis kenderaan saya tidak dapat dedahkan kerana siasatan sedang dijalankan.

“Jika ada laporan menyatakan kenderaan terlibat jenis Proton Saga, saya tak boleh beritahu kerana ada juga jenis kenderaan lain yang dipercayai digunakan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program keagamaan Buddha sempena sambutan Hari Polis ke-211, di Samadhi Vihara, Seksyen U12, di sini hari ini.

Hari ini, media melaporkan sebuah kenderaan jenis Proton Saga yang disyaki digunakan suspek kes pembunuhan untuk melarikan diri, ditinggalkan di Taman Tasik Ampang Hilir, Ampang, semalam.

Mohd Fuzi berkata PDRM menggiatkan usaha menjejak suspek terlibat, yang dikhuatiri telah meloloskan diri keluar dari negara ini.

Katanya tindakan suspek yang dipercayai menggunakan identiti serta pasport palsu untuk masuk dan berada di beberapa tempat dalam tempoh tiga bulan di negara ini telah menyukarkan pihak berkuasa mengesan individu terbabit.

Sehubungan itu, kata Mohamad Fuzi, pihaknya bekerjasama dengan Polis Antarabangsa (Interpol) dan pasukan keselamatan dari negara-negara ASEAN untuk membantu mengesan suspek seandainya individu berkenaan melarikan diri ke negara jiran.

Mengenai edaran lakaran wajah dua suspek yang dikaitkan dengan kes pembunuhan itu, beliau berkata setakat ini, tiada maklum balas diterima daripada Interpol dan PDRM terus menjalankan siasatan paling maksimum bagi menyelesaikan kes berkenaan.

Dalam kejadian kira-kira 6 pagi Sabtu lepas, Allahyarham Dr Fadi, 35, ditembak mati ketika dalam perjalanan menuju ke surau di luar sebuah kondominium di Jalan Meranti, Setapak, Kuala Lumpur untuk menunaikan solat subuh.

Polis telah mengedarkan lakaran wajah dua suspek yang dikaitkan dengan kejadian itu di semua pintu masuk dan keluar negara dalam usaha mengesan mereka. – BERNAMA