Darurat ‘Palsu’ Trump Cetus Tunjuk Perasaan

DEMONSTRASI telah diadakan pada Isnin di Washington, New York, Chicago dan berpuluh-puluh lagi bandar di Amerika Syarikat (AS) bagi membantah perisytiharan darurat oleh Presiden Donald Trump dalam usaha mendapatkan pembiayaan untuk membina tembok di sempadan AS-Mexico yang amat kontroversi.

Trump menandatangani perintah darurat kebangsaan itu pada Jumaat untuk membina tembok di sempadan AS-Mexico dan menunaikan janji khasnya semasa kempen pilihan raya presiden pada 2016.

Langkah itu memberikan kuasa kepada presiden untuk melangkau Kongres bagi mendapatkan akses kepada wang namun ia mencetuskan satu pusingan baharu perundangan dan pertikaian kepartian hampir serta-merta.

Beratus-ratus penunjuk perasaan melaungkan protes di luar Rumah Putih pada Isnin, yang merupakan cuti tahunan Hari Presiden AS, sebagai sebahagian daripada demonstrasi di seluruh negara.

“Tamatkan darurat palsu sekarang,” menurut satu sepanduk. “Kami menyokong pendatang dan pencari suaka,” kata sepanduk lain.

Hal Ponder, seorang penduduk Washington DC dan bekas petugas Kongres, memaklumkan agensi berita China Xinhua bahawa beliau yakin “tiada keadaan darurat” di selatan sempadan dan presiden itu “sengaja mereka-reka cerita” untuk melangkau Kongres bagi menunaikan janji khasnya semasa berkempen.

“Ini semua adalah permainan politik. Ia tidak benar,” kata Ponder di Dataran Lafayette yang terletak di depan Rumah Putih.

Permainan tarik tali antara Rumah Putih dan Kongres Demokrat kini mengganggu tumpuan mereka daripada melakukan apa yang sebenarnya penting untuk negara, kata Dick Newman, seorang pesara dari Annapolis, Maryland.

Ahli politik AS harus “berganding bahu ke arah kesusilaan dan kepositifan” dan bukannya mewujudkan lebih banyak perpecahan, kata Newman.

Pertikaian selama dua bulan berkaitan pembiayaan tembok sempadan antara Rumah Putih dan Kongres Demokrat telah menyebabkan penutupan kerajaan persekutuan bersejarah selama 35 hari yang berakhir pada hujung bulan Januari.

Penasihat dasar kanan Rumah Putih Stephen Miller mempertahan tindakan Trump dalam satu temu bual dengan Fox News Sunday, dan menegaskan bahawa keadaan darurat adalah sesuatu yang nyata.

Terdapat peningkatan dalam jumlah “orang yang menyeberangi sempadan” dan “kematian yang mempunyai kaitan dengan dadah” sejak tahun 2000, dakwa beliau.

Para pegawai Kastam dan Perlindungan Sempadan telah menahan hampir 400,000 orang di sempadan AS-Mexico semasa tahun fiskal 2018, menurut data persekutuan.

Itu merupakan peningkatan berbanding tahun sebelumnya, namun kurang daripada jumlah pada 2016.

Dan angka tahunan baru-baru ini adalah yang terendah dalam tempoh hampir empat dekad, menurut laporan media tempatan.

Media tempatan melaporkan bahawa sekurang-kurangnya dua tindakan undang-undang telah diambil oleh kumpulan pemantau untuk mencabar kesahihan perisytiharan itu, dan Peguam Negara California Xavier Becerra pada Ahad berkata beliau “sudah pasti” akan memfailkan satu saman berhubung perkara itu.

Lebih 100 orang mengambil bahagian dalam perhimpunan di pusat bandar Chicago di Plaza Federal, bagi membantah apa yang mereka sifatkan sebagai “satu perintah darurat kebangsaan yang palsu dalam usaha untuk melangkau kongres.”

Jesus “Chuy” Garcia, seorang anggota kongres AS dari Illinois, memaklumkan khalayak bahawa sekurang-kurangnya 12 negeri telah menyertai usaha bersama perundangan yang diketuai Peguam Negara California “menyaman (Donald) Trump untuk membatalkan perintah darurat palsu yang diisytiharkannya di kawasan sempadan.”

“Jelas sekali, ini adalah satu lagi usaha untuk merebut kuasa oleh presiden itu yang telah melampaui batasan undang-undang bagi mendapatkan apa yang gagal diperolehnya menerusi kaedah perlembagaan,” katanya.

Cassandra Boulanger, seorang petugas di sebuah muzium tempatan, berkata “saya rasa perintah darurat ini telah disalah guna dan dibesar-besarkan oleh presiden Amerika Syarikat. Tidak wujud keadaan darurat.”

Di New York City, beratus-ratus orang berhimpun di Union Square bagi membantah perisytiharan perintah darurat dan dekri Trump yang disifatkan mereka sebagai “tidak demokratik dan anti-pendatang.” – BERNAMA

Loading...