DAP Minta Sahkan Malaysia Bukan Negara Islam

KUALA LUMPUR – Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyeru Ketua Menteri Sabah dan Sarawak supaya mengesahkan pandangan bahawa Persekutuan Malaysia bukan dibentuk untuk menjadi sebuah negara Islam pada tahun 1963.

Beliau yang juga pemimpin Pakatan Harapan berkata, Sabah dan Sarawak perlu juga menyokong pandangan bahawa banyak negara yang majoriti penduduk beragama Islam tidak menjadikan Islam sebagai agama rasmi.

Menurut Kit Siang, pandangan itu dinyatakan oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor.

“Saya menyeru kedua-dua Ketua Menteri Sarawak dan Sabah untuk mengesahkannya kerana ia merupakan salah satu prinsip pembinaan asas negara serta salah satu terma dan syarat asas untuk Sarawak dan perjanjian Sabah untuk membentuk Persekutuan Malaysia.

“Adakah Ketua Menteri Sarawak dan Sabah bersedia untuk melakukannya (mengesahkannya)?” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Media sebelum ini melaporkan Abdul Rahim mendakwa kini wujud satu trend yang membimbangkan dalam kalangan pemerintah untuk berusaha memenuhi permintaan golongan yang menggunakan agama untuk memperoleh sokongan daripada orang ramai.

Justeru, Abdul Rahim mengingatkan ketika Persekutuan Malaysia ditubuhkan, ia tidak mempunyai niat menjadikan Malaysia sebuah negara Islam, kerana sekiranya demikian, ia akan menerima bantahan Sabah dan Sarawak.

Abdul Rahim merupakan Ketua Polis Negara sewaktu Tun Dr. Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri dan sewaktu Datuk Seri Anwar Ibrahim buat kali pertama disiasat atas kesalahan meliwat lelaki. – MYNEWSHUB.CC