Coronavirus: Dah Perut Macam Jamban, Main Telan Aje

TENGOK senarai makanan yang dijual di pasar di Wuhan, China, tempat bermulanya penyebaran virus baharu yang kini mencetuskan panik di seluruh dunia.

Anjing, cicak kelawar semua ada.

Apa gilanya… Takda batas ke dalam benda yang dibawa masuk dalam perut tu?

Coronavirus bersifat zoonotic, yakni disebarkan dari haiwan kepada manusia.

Dalam kes di Wuhan, paling terbaru, ia dikatakan berasal dari sejenis spesis ular tedung.

Sebelum itu, ia dipercayai berada dalam badan kelawar.

Dah perangai entah apa-apa, tak reti nak letak batas dalam menelan, virus berkenaan dipindahkan ke manusia dipercayai melalui makanan eksotik salah satu haiwan berkenaan.

WHO sampai buat mesyuarat tergempar membincangkan bahaya coronavirus. Beberapa kematian sudah mula direkodkan di serata dunia dengan paling tinggi di China.

Virus corona agak misteri setakat ini kerana dikesan mampu hidup dalam perumah yang memiliki darah panas dan juga darah sejuk.

Selalunya virus hanya mampu hidup dalam salah satu sahaja, bukan dua-dua.

Pengajarannya di sini, berhati-hati la dengan apa yang kita makan.

Dari segi saintifik pun terbukti pembentukkan diri kita dipengaruhi apa yang kita makan.

Sebab itu, Islam menitik beratkan aspek halal/haram dalam apa yang kita bawa turun ke perut.

“Wahai orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan (kurniakan) kepada kamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepada-Nya.” (Surah Al-Baqarah, ayat 172)

Tanda kasih dan sayangnya Allah SWT kepada hamba-hamba-Nya yang beriman, maka diulang-ulangi ayat tentang peringatan makan yang halal lagi baik, kemudian diikuti dengan perintah bertaqwa kepadaNya, tujuannya ialah supaya orang beriman itu sentiasa selamat, sihat dan dalam limpahan rahmat serta redha-Nya di dunia dan akhirat. – Mynewshub.TV