COD Bukan Semata-Mata Pasal Minyak!

ASIK komplen minyak dah murah. Simpan la bebal tu sikit sedare.

Bila COD, benda yang WAJIB kena:

1. MINYAK – Of kos laa. Mana ada COD sambil jogging sedare.

2. MASA – Sedap sedap sedare order, ingat sedare sorang je ke yang buat order? Ikut giliran la. Rumah runner di kampung A, takkan nak terus ke rumah sedara di kampung Z? Orang lain kat kampung B C F E F G bla bla tengah tunggu juge.

3. PENAT – Weii. Ingat tak penat ka ride moto pulas stereng kete? Tu belum lagi kena hadap jem. Berjawab dengan abam polis, hujan, panas, jerebu, abuk, kuman dan lain lain.

4. SESAT – Sedare ingat runner tu budak belakang umah sedare ke? Cakap umah kat bandar, rupanya dalam hutan tempat jin pun takut nak masuk. Jalan lak macam nak pegi lombong kuari. Mintak keluar jumpa kat jalan besar RETI pulak sedara cakap panas la ape la. Ini namanya kanina tuan tuan.

Anda peniaga? Mencari platform pengiklanan Online? Mula dengan kami ..Website Mynewshub, FB (2.96 juta followers), Instagram dan Twitter. Hubungi kami http://www.wasap.my/60176070516

5. PERANGAI – Ada yang macam setan gondol. Runner sampaj boleh lak dia tinggal fon dalam umah. Dia dok lepak luar umah. Fon sikit lagi volume nak masuk silent. Tu belum yang jenis tak hirau bateri ada ke tidak. Fon mampos pun tak tau. Berkulat runner tunggu nak angkat call.

6. KEBUGIMAAN – Dah la jauh hantar, kena deal dengan perangai sedara yang 2 minit sekali wasap 3 minit sekali call sampai nak ride nak drive pun payah. Sampai je mintak diskaun. Molek lempang pipi belah kiri cakap diskaun dah tu. Biasa lempang kiri kanan.

7. MUSIBAT – Marah sebab kena cas COD. Cakap kalau pegi amik sendiri, patut dia boleh claim diskaun harga COD sebab datang sendiri. Oi lahanat, sedare pegi kfc ada ke minta diskaun sebab pegi sendiri? Bodoh ori sial.

8. REZEKI ORANG – Sedare, runner ni rezeki dia dari upah hantar barang. Kalau tak bayar, takde la rezeki dia. Dia pun nak makan juge. Ada anak bini nak tanggung juge. Dia susahkan diri hantar sampai ke tangan, nak upah seketul dua pun kemut ke? Jangan la perangai setan camtu. Reti la sket naya kat orang.

Aku sendiri bukan runner tapi aku tak penah persoal kalau kena cas COD. Banyak lagi perihal yang runner ni tanggung semata mata nak hantar barang kat sedara. Jangan la bangang sangat. Memang la PKP ni semua sempit rezeki. Tapi kalau sampai nak tutup rezeki orang, itu biul benar sedara.

Laaa. Dah panjang tulis rupenye…

#udahudahlakedekut
#rezekiorangpahalakita
#trylesendiribarutahu
#kedekutsilameninggal

Sumber: Facebook Azami Ahmad

Loading...