BN Lancar Buletin e-Rakyat Penuhi Aspirasi Rakyat

KUALA LUMPUR – Buletin e-Rakyat yang dilancarkan malam ini membuktikan kerajaan Barisan Nasional (BN) mempunyai perancangan rapi dalam memenuhi aspirasi memakmur dan mensejahterakan rakyat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata langkah mewujudkan buletin dalam talian itu menunjukkan BN bukan sebuah parti yang “omong kosong”, tetapi memastikan apa yang dijanjikan, ditepati.

“Melalui Buletin e-Rakyat kita akan pastikan semua dasar kerajaan akan sampai ke setiap pelusuk negara,” katanya semasa berucap melancarkan buletin dalam talian e-Rakyat di sini, malam ini.

Najib berkata buletin tersebut juga akan menjadi ‘feel good factor’ atas segala usaha dan ikhtiar BN.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr. Salleh Said Keruak.

Najib berkata buletin tersebut yang boleh diakses melalui semua platform media sosial itu menyiarkan maklumat benar dan tepat tanpa prejudis dalam BN menjuarai hal-hal yang menjadi isu rakyat.

Beliau berkata dalam zaman teknologi kini wujud ‘information gap’ dan tidak semua yang kerajaan lakukan diketahui sepenuhnya oleh rakyat.

“Apatah lagi ada usaha mengelirukan rakyat, ada fakta yang tak betul atau separuh betul.

“Kita wujudkan buletin e-Rakyat melalui penyampaian media sosial kerana maklumat berbentuk fizikal tidak lagi mendapat tempat di sisi rakyat,” katanya.

Najib berkata buletin yang diterbitkan dalam pelbagai bahasa termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Mandarin, Tamil, Kadazan dan Iban itu mencerminkan dasar inklusif BN.

“Buletin tersebut buat masa ini diterbitkan lapan muka surat dan akan dikemaskini dua kali sebulan.

“Namun dalam masa terdekat kekerapan penerbitan buletin itu akan dikemas kini setiap hari,” katanya.

Najib berkata buletin tersebut juga akan menjadi medium penghubung ampuh antara pemimpin BN dan rakyat.

“e-Rakyat adalah sebagai satu lagi platform berkesan untuk membantu BN supaya lebih akrab dalam menyentuh dan mendekati rakyat,” katanya.

Buletin e-Rakyat diasaskan Shamsulbahrin Ludin dan boleh diakses melalui portal theRakyat.com.

Buletin e-Rakyat boleh terus dimuat turun serta dicetak untuk diedarkan ke kawasan yang capaian internetnya agak kurang memberangsangkan. – BERNAMA