Tun M Dan Anwar Keluar Kenyataan Bersama Pulak!

Awal September lalu, dua musuh politik, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat bersalaman selepas 18 tahun dan ini semenangnya satu perkara yang menggemparkan.

Sekali lagi, negara dapat melihat kesungguhan dua musuh politik ini apabila membuat kenyataan bersama menolak pelaksanaan Akta Majlis Keselamatan Negara (Akta MKN) yang ditubuhkan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak .

Tun M Dan Anwar Keluar Kenyataan Bersama Pulak!

Kenyataan empat perenggan yang ditandatangani secara bersama oleh kedua-dua pemimpin itu mendakwa akta tersebut mengancam sistem demokrasi dalam negara.

“Akta ini telah mengenepikan secara langsung kuasa secara langsung kuasa serta peranan Yang Dipertuan Agong dan Majlis Raja-Raja Melayu dalam isu kepentingan keselamatan dan kebebasan rakyat negara ini.

“Oleh kerana krisis negara inilah, kami bersama dengan rakyat menentang akta ini dan membawa perubahan dan reformasi demi menyelamatkan hak dan kebebasan rakyat dan memajukan semula negara tercinta kita ini,” kata kenyataan bersama tersebut hari ini.

Agak pelik juga apabila Tun Mahathir bercakap mengenai mengenepikan kuasa raja dan agong. Kelihatan agak terdesak juga untuk mengherat institusi beraja dalam matlamat politik kedua mereka.

Tun Mahathir dan Anwar yang selama ini menjadi musuh politik dilihat berbaik dan bekerjasama semula setelah Tun Mahathir hadir ke mahkamah baru-baru ini untuk memberi sokongan terhadap permohonan Anwar bagi mencabar Akta MKN 2016. -MYNEWSHUB.CC

Loading...