Bantahan Pemandu Teksi Sebabkan Pelancong Maut

SANTIAGO – Seorang pelancong Brazil yang mengalami serangan jantung maut selepas gagal mendapatkan rawatan segera apabila jalan masuk dan keluar di Lapangan Terbang Antarabangsa Santiago dihalang pemandu teksi yang membantah perkhidmatan Uber, Cabify dan aplikasi digunakan untuk mendapatkan penumpang.

Menurut seorang pegawai polis, mangsa dikenali Mario Irochi Suzuki, 65, dilaporkan rebah di tengah keadaan kelam kabut disebabkan pemandu teksi menuntut penggunaan aplikasi dimansuhkan kerana mendakwa ia dilaksanakan secara haram.

Pelancong Brazil itu baru tiba dari Chile dan terpaksa menunggu ketibaan helikopter polis untuk menghantarnya ke sebuah hospital namun disahkan meninggal dunia tidak berapa lama kemudian.

Ratusan pemandu teksi menghalang laluan masuk dan keluar di lapangan terbang berkenaan, memaksa penumpang berjalan sejauh tiga kilometer untuk ke terminal atau mendapatkan perkhidmatan pengangkutan lain jika ingin keluar.

Menurut ketua perkhidmatan pemandu teksi, bantahan akan diteruskan sehingga pihak berkuasa menawarkan cadangan penyelesaian yang konkrit bagi menggantikan aplikasi sedia ada.

Bantahan tanpa kebenaran pihak berkuasa itu berterusan selama hampir lima jam sehingga polis terpaksa mengalihkan teksi menggunakan trak tunda.

Syarikat penerbangan juga terpaksa menjadualkan semula penerbangan bagi membolehkan penumpang mempunyai masa untuk sampai ke terminal.

Kerajaan melalui timbalan setiausaha dalam negeri, mengumumkan tuntutan mahkamah telah difailkan terhadap mereka yang melanggar Undang-Undang Keselamatan Negara dengan menghalang jalan raya.

Sementara itu, Pengurus Komunikasi Korporat Uber Chile, Felipe Contreras kecewa dengan apa yang berlaku dan menyatakan “kami tidak percaya bantahan seperti itu adalah cara terbaik untuk meminta perubahan.”

Pada 2002 persatuan pemandu bas menghalang jalan utama di Santiago selepas sistem pengangkutan kolektif baharu diumumkan. – BERNAMA

Loading...