Bahasa Isyarat Bantu Wanita Pekak Jadi Jutawan

LEEDS – Seorang wanita yang mengalami masalah pendengaran bakal bergelar jutawan pada bulan April ini selepas menandatangani perjanjian bernilai lebih 1 juta pound (RM5.3 juta) bersama syarikat besar untuk kelas pengajaran bahasa isyarat.

Katie Redstar, 34, yang mengusahakan syarikat Ignite Your Inner Light dari rumahnya di bandar ini menawarkan kelas bahasa isyarat kepada syarikat-syarikat sejak tahun lalu. Dia mahu membantu orang senasib dengannya memperoleh pekerjaan.

“Saya pernah bekerja di sebuah kedai amal tetapi rasa tidak dihargai. Saya memberitahu agensi Pusat Pekerjaan bahawa saya mahu bekerja tetapi mereka mengatakan (saya) tidak boleh bekerja disebabkan kecacatan,” dakwanya.

Redstar menjadi pekak selepas menghidap meningitis ketika berumur tiga tahun. Dia juga mempunyai masalah penglihatan kabur dan akan menjadi buta tidak lama lagi disebabkan jangkitan sama.

Meningitis adalah radang pada membran otak dan tulang belakang. Ia boleh menjejaskan saraf telinga hingga otak. Kesan meningitis boleh menyebabkan kerosakan otak, peka, kegagalan fungsi ginjal dan masalah pendengaran. – Agensi