Awas! 18 Suspek Dikehendaki Terlibat Jenayah Rentas Sempadan

KOTA KINABALU – Pasukan keselamatan Sabah mengemaskini senarai yang dikehendaki yang merupakan penjenayah dan pengganas merentas sempadan dengan menambah tujuh suspek baharu, menjadikan jumlah keseluruhan 18 orang.

Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom), Datuk Hazani Ghazali berkata, 18 suspek asing ingin membantu menyelesaikan satu siri jenayah rentas sempadan yang berlaku di pantai timur negeri sepanjang 2018.

Katanya, tujuh individu terbaharu yang dikehendaki itu adalah Salip Mura Kayawan, Sibih Pisih, Titing [email protected] Panday, Roger Saji, Long Sahirin, Jul Aksan [email protected] dan Ben Tatoh.

“Setelah kita melakukan pengemaskinian dan penyiasatan terbaharu termasuk mendapatkan pengesahan daripada pasukan keselamatan Filipina, 18 individu sebagai dikehendaki disenaraikan kerana terbabit serta aktif merancang beberapa jenayah rentas sempadan sepanjang tahun lepas di ESSZone, selain masih belum ditahan,” katanya.

Antara senarai lain dikehendaki adalah Hatib [email protected], Apo [email protected] Sahidjuan, Idang [email protected] Jihad, Al Munjir Yadah, Raden Abuh, [email protected] Asiri, [email protected], Hamsan [email protected] Cobra, Sabri [email protected] Jul, Julajun Hasan dan [email protected]

Hazani berkata, orang ramai diminta menyalurkan sebarang maklumat kepada pasukan keselamatan dan ESSCom bagi mengesan kedudukan penjenayah terbabit termasuk mengambil tindakan sewajarnya.

Beliau berkata, sejak 2016, ESSCom menyenaraikan 45 individu dikehendaki dan daripada jumlah tersebut seramai 29 individu dikeluarkan daripada senarai.

“Ini kerana sama ada mereka telah ditembak mati atau menyerah diri kepada pihak berkuasa Filipina,” katanya.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan dengan individu yang disenaraikan di atas, boleh menghubungi Bilik Gerakan ESSCom di talian 089-863181 atau WhatsApp 019-230 5909 atau ke balai polis berhampiran untuk tindakan selanjutnya. – The Star

Loading...