AS Gugur Dakwaan Tapi Malaysia Tuduh Riza ‘Cuci’ Wang

PETALING JAYA – Bekas perdana menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata kes pelucuthakan terhadap Riza Aziz digugurkan oleh Jabatan Kehakiman AS (DoJ) tetapi Malaysia tetap mendakwa anak tirinya atas 5 tuduhan ‘cuci’ wang.

Beliau berkata Riza tidak pernah didakwa DoJ dengan kes jenayah selepas 4 tahun penyiasatan walaupun Red Granite Holdings, syarikat milik Riza berpangkalan di AS dan sebilangan transaksi berlaku di negara itu.

“DoJ pernah menyaman Riza dengan saman sivil lucuthak tentang lima-lima transaksi ini kerana mendakwa ada dana daripada pelabur yang didakwa boleh dikesan sumbernya daripada 1MDB.

“Segala pelaburan filem ada perjanjian pelaburan masing-masing.

“Saya difahamkan juga sebahagian daripada dana pelaburan itu juga dipulangkan setelah projek berjaya,” katanya menerusi Facebook.

Najib berkata demikian mengulas 5 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah AS$248 juta oleh Mahkamah Sesyen hari ini terhadap Riza melibatkan 5 pindahan wang ke akaun bank Red Granite.

Riza didakwa di bawah Akta Anti Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Filem terbitan Riza, “The Wolf of Wall Street” lakonan Leonardo DiCaprio dinamakan oleh DoJ dalam saman pelucuthakan sivilnya untuk mendapatkan berbilion dolar yang dicuri daripada 1MDB.

Penyiasat berkata sebahagian daripada wang yang dicuri itu digunakan untuk membiayai penerbitan filem itu, yang dianggarkan bernilai AS$100 juta.

Pada Mac tahun lepas, Red Granite bersetuju membayar AS$60 juta (RM234 juta) kepada kerajaan AS untuk menyelesaikan tuduhan bahawa ia mendapat keuntungan daripada wang rasuah melibatkan 1MDB. Pembayaran itu diselesaikan dalam tempoh 6 bulan. – FMT

Loading...