Anwar Tolak Tawaran Perlindungan Di Luar Negara Elak Dipenjara

KETUA Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan telah menolak beberapa tawaran daripada pemimpin negara asing untuk perlindungan khas menjelang prosiding akhir rayuan kes liwat IInya pada Oktober depan.

Jika rayuan Anwar ditolak, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu akan meringkuk semula di dalam penjara.

Pada Mac lepas, Anwar telah disabitkan kesalahan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan tetapi kesnya itu kini menunggu peringkat akhir rayuan pada 28 dan 29 Oktober di Mahkamah Persekutuan.

Seorang pembantu politik yang enggan namanya didedahkan menurut laporan The Star, enggan mengulas lanjut tetapi memaklumkan bahawa tawaran yang diterima Anwar benar-benar berlaku.

Sebelum ini, Anwar dipetik laman web The Star mengatakan bahawa beliau mengakui telah menerima tawaran tersebut bagi mengelakkan dirinya dipenjarakan.

“Saya sudah bertemu beberapa pemimpin luar negara yang menasihati saya supaya keluar daripada negara ini untuk mengelakkan dipenjara.

“Pada umur saya, mereka tidak boleh membayangkan saya terpaksa meringkuk di sebalik tirai besi,” kata Anwar ketik berucap pada hari terakhir Kongres PKR semalam.

Anwar bagaimanapun berkata, beliau akan tetap berada di Malaysia kerana yakin keputusan Mahkamah Persekutuan akan menyebelahi dirinya.

Anwar sebelum ini pernah dipenjarakan selama enam tahun kerana kesalahan sama dan juga kesalahan salah guna kuasa pada 1998 termasuk beliau dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri oleh Perdana Menteri pada ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad. – MYNEWSHUB.MY

Oleh : IBNU K

Loading...