Air Manis Pendekkan Jangka Hayat

CAMBRIDGE – Satu kajian baharu oleh penyelidik di Universiti Harvard menunjukkan pengambilan minuman ditambah gula meningkatkan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular mahupun kanser khususnya kepada wanita, lapor jurnal Circulation baru-baru ini.

“Meminum air kosong berbanding minuman manis adalah pilihan lebih sihat dan boleh meningkatkan jangka hayat,” kata ketua penyelidik Jabatan Nutrisi di Sekolah Kesihatan Awam T.H Chan Universiti Harvard, Dr. Vasanti Malik.

“Soda diet mungkin boleh membantu mengurangkan pengambilan air manis secara berperingkat tetapi air kosong adalah pilihan paling baik,” tambahnya.

Penemuan itu merangkumi semua jenis air ditambah gula termasuk minuman ringan sama ada bergas atau tidak, air berperisa buah, minuman tenaga dan minuman sukan.

Selain risiko lebih tinggi bagi wanita, mereka yang meminum dua atau lebih hidangan air manis sehari berdepan risiko kematian awal sebanyak 31 peratus lebih tinggi. Penggunaan pemanis tiruan juga dapat meningkatkan risiko kematian.

“Penemuan ini mengukuhkan lagi sokongan kepada polisi bagi mengehadkan pemasaran minuman manis kepada kanak-kanak dan orang muda serta pelaksanaan cukai soda kerana harga jualan semasa yang murah tidak mengambil kira kos rawatan mahal di kemudian hari,” kata penyelidik bersama kajian itu, Professor Walter Willett. – Agensi

Loading...